Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2012 τον Νοέμβριο
Μεγάλη Βρετανία

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2012 τον Νοέμβριο

Με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας επταετίας (0,6%) αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 η βρετανική οικονομία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντός του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Μεγάλης Βρετανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% τον περασμένο Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η χώρα βρισκόταν εν μέσω της προεκλογικές περιόδου, που ολοκληρώθηκε με τη νίκη των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, πρόκειται για τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012, ενώ σύμφωνα με τον Τζον Χοκσγουόρθ, επικεφαλής οικονομολόγο της PwC, τα αδύναμα στοιχεία αποτυπώνουν την αβεβαιότητα του περασμένου φθινοπώρου για το Brexit και τις εκλογές.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν τόσο η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου όσο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, γεγονός που συντείνει στην άποψη πως η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της στις 30 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Μεγάλης Βρετανίας τον Νοέμβριο, προβλεπόταν ότι η βρετανική οικονομία θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει το 2020, κυρίως λόγω της προόδου που αναμένεται να σημειωθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

AP Photo/Alastair Grant,