Ο OPEC, η Fed και τα νέα χαμηλά των τιμών του πετρελαίου

Ο OPEC, η Fed και τα νέα χαμηλά των τιμών του πετρελαίου

Του Νίκου Τζαμπούρα

Το πετρέλαιο τύπου (WTI) έκλεισε χτες με οριακή άνοδο, αλλά όχι προτού σημειώσει νέα χαμηλά άνω των 6,5 ετών, στα $36,61 ανά βαρέλι. Για την ακρίβεια το πετρέλαιο διέσπασε όχι μόνο την στήριξη του Αυγούστου, αλλά και αυτήν του 2009 ($37,12).

Είχαν προηγηθεί δύο ημέρες 'ελεύθερης πτώσης' του μαύρου χρυσού (Παρασκευή και Δευτέρα) εξαιτίας της συνόδου του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) την Παρασκευή στην Βιέννη.

Είχα αναφέρει και σε άρθρο της περασμένης εβδομάδας πως η σύνοδος αυτή του ΟΠΕΚ θα ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Με το πετρέλαιο να έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του τους τελευταίους 18 μήνες ,το διακύβευμα της συνόδου ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται ως επί το πλείστον στην υπερπροσφορά του ΟΠΕΚ, που ευθύνεται για περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πριν από ένα χρόνο ο οργανισμός αποφάσισε την διατήρηση της παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Η πολιτική αυτή, καθοδηγούμενη από την Σαουδική Αραβία, έχει ως σκοπό την εξώθηση εκτός αγοράς των ακριβότερων μορφών πετρελαίου όπως το σχιστολιθικό των ΗΠΑ και η πετρελαιοφόρα άμμος του Καναδά, αλλά και να κρατήσει μακριά τη Ρωσία (3η χώρα παγκοσμίως ως προς τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου).

Η πολιτική αυτή βέβαια δημιούργησε αρκετές διαφωνίες μεταξύ των μελών του οργανισμού, αφού συμπιέζει τα κέρδη των παραγωγών, με κυριότερα παραδείγματα αυτά του Ιράν και της Βενεζουέλας. Έτσι πλησιάζοντας προς την ημέρα της συνόδου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με ένα πόλεμο δηλώσεων και διαψεύσεων. Το Ιράν έκανε λόγο για συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών του οργανισμού για μείωση της παραγωγής, ενώ η Βενεζουέλα αναμενόταν να φέρει πρόταση περικοπής της παραγωγής κατά 5%.

Δημοσιεύματα ήθελαν την Σαουδική Αραβία να προτείνει μείωση κατά 1% δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου αλλά αργότερα υπήρξε επίσημη διάψευση. Εν τέλει ο ΟΠΕΚ όχι μόνο δεν περιέκοψε την παραγωγή αλλά τα μέλη του δεν συμφώνησαν καν σε κάποιο ανώτατο όριο (οι πρώτες αναφορές έφεραν το οργανισμό να αποφασίζει αύξηση της παραγωγής).

Οι αναλυτές εκτιμούν πως Ο ΟΠΕΚ θα συνεχίζει να παράγει στα τωρινά επίπεδα της τάξης των 31,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα (ήδη ξεπερνούσε το όριο των 30 εκατ. βαρελιών). Όπως ήταν φυσικό αυτό οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού.

 

Τι μπορούμε όμως να περιμένουμε από εδώ και στο εξής; Τεχνικά η επόμενη στήριξη βρίσκεται στα τα χαμηλά του 2008 και τα 36,18 δολάρια ανά βαρέλι. Είναι όμως δεδομένο πως χωρίς περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς, δεν μπορούμε να αναμένουμε ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Με το Ιράν να έχει ήδη δηλώσει πως έως τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 1εκατ. βαρέλια (ελέω άρσης των κυρώσεων) και τις χώρες του Κόλπου να φαίνονται αμετακίνητες από την τωρινή πολιτική, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Η επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι στις 2 Ιούνιου του 2016, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε νωρίτερα κάποια προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων παραγωγών (μέλη του ΟΠΕΚ και μη). Επόμενη σημαντική ημερομηνία για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού αποτελεί η 16η Δεκεμβρίου με την πολυαναμενόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Αν το Δολάριο ΗΠΑ ενισχυθεί κατόπιν της απόφασης, το πετρέλαιο αναμένεται να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, αφού υπάρχει σαφής αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους (αφού τα πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια).

* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr