Ο OPEC ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου

Ο OPEC ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται για δεύτερη συνεχή ημέρα οι τιμές του πετρελαίου. Σήμερα, ιδιαίτερα, έλαβαν ώθηση από την τελευταία έκθεση του OPEC, η οποία έδειξε μείωση της παραγωγής τον προηγούμενο μήνα από τις χώρες μέλη του καρτέλ.

Ειδικότερα, στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι τον Αύγουστο η παραγωγή «μαύρου χρυσού» μειώθηκε κατά 79.000 βαρέλια ημερησίως, υποχωρώντας σε 32,76 εκατομμύρια, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής που σημειώθηκε σε Λιβύη, Βενεζουέλα και Ιράκ. Σημειώνεται πως το καλοκαίρι η παραγωγή πετρελαίου κινείτο ανοδικά, με τον OPEC να φοβάται ότι δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία -το πιο σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ- δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επεκτείνει τη συμφωνία του καρτέλ για μείωση της παραγωγής μετά τη λήξη της, ήτοι το Μάρτιο του 2018.

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent για συμβόλαια παράδοσης το Νοέμβριο ενισχύεται κατά 0,7%, στα 54,20 δολάρια το βαρέλι.

Η έκθεση του OPEC δείχνει επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κι εκτός του καρτέλ, λόγω των ανωμαλιών που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Χάρβει που έπληξε πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Πολλά διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού έμειναν κλειστά λόγω του τυφώνα, ωστόσο σταδιακά επιστρέφουν στη δραστηριότητά τους. Ωστόσο, ο τυφώνας Ίρμα ήταν λιγότερο καταστροφικός σε σχέση με ό,τι αναμενόταν.