Ντόμινο χρεοκοπιών φέρνει η κατάρρευση crypto fund

Ντόμινο χρεοκοπιών φέρνει η κατάρρευση crypto fund

Το Three Arrows Capital, ίσως το πιο διάσημο hedge fund στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με έδρα τη Σιγκαπούρη βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής όλων ,για διαφορετικούς από αυτούς που μας είχε συνηθίσει. Το crypto hedge fund υπήρξε ιστορικά ένας από τους πιο μεγάλους και ενεργούς επενδυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με επενδύσεις σε νέα πρωτόκολλα.. Ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, είχε υπέρογκα δάνεια σε πολλές εταιρείες του κλάδου, ενώ πολλές φορές τα κεφάλαια δεν ήταν των ιδρυτών του fund,  αλλά εταιρειών κρυπτονομισμάτων που τα κλείδωναν με εγγυημένη απόδοση του μεγέθους του 8%.

Σήμερα, ένα ντόμινο χρεοκοπιών έχει ξεσπάσει από την κατάρρευση του Three Arrows Capital,  το οποίο σημείωσε τεράστιες ζημιές από την έκθεσή του τόσο στο Luna, αλλά και στο stablecoin UST του Terra. Πολλά από τα κεφάλαια είχαν κατατεθεί στο Anchor Protocol, ευελπιστώντας για αποδόσεις του μεγέθους 20% ετησίως, ωστόσο είχαν υπολογίσει χωρίς μια πιθανή κατάρρευση του Terra.

Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια και χρέη ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς κάθε ημέρα προκύπτουν νέα δεδομένα. Τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ένα ντόμινο χρεοκοπιών στην υπερυποθηκευμένη αγορά κρυπτονομισμάτων, και συστημικό κίνδυνο για τους επενδυτές.

Η ταμειακή θέση του Three Arrows από την εγγραφή του στη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, λέει ότι το κεφάλαιο είναι εγγεγραμμένο για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κάτω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων S$ (179,9 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, καθώς οι θέσεις είναι τουλάχιστον μερικά δισ.

Μια κατάθεση του Δεκεμβρίου 2020 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει ότι η θέση του Three Arrows στο Grayscale Bitcoin Trust, ανέρχονταν στην αξία του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή ,με επενδύσεις που προερχόταν τόσο από την έδρα στην Σιγκαπούρη, αλλά και άλλο fund με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Το fund ποτέ δεν είχε δημοσιεύσει στοιχεία για τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM), και ποτέ δεν είχε διαψεύσει τους εκτιμώμενους αριθμούς που δημοσιεύονται από δημοσιογράφους ή ερευνητικούς οίκους.

Η εταιρεία on-chain analytics Nansen είχε δημοσιεύσει πως τα κεφάλαια ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά θα ήταν δύσκολο να λάβουμε έναν ακριβή αριθμό χωρίς να μπορούμε να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια και τα «πορτοφόλια» των Three Arrows. Η Nansen έχει εντοπίσει πολλά, αλλά όχι όλα τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, καθιστώντας αδύνατο τον ακριβή προσδιορισμό αυτού του αριθμού  ή τον υπολογισμό του επιπέδου μόχλευσης που χρησιμοποιείται.

Αυτό που γνωρίζουμε για το Three Arrows είναι ότι σχεδόν κάθε πλατφόρμα δανεισμού από το Celsius, έως το Aave έχει άμεση έκθεση. Άλλωστε, έτσι μπόρεσαν να δημιουργήσουν τη διψήφια απόδοση των καταθέσεών τους. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και κούρεμα από το Three Arrows θα εντείνει ένα ντόμινο χρεοκοπιών που έχει ήδη εκδηλωθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας γενικευμένης πτώσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η τελευταία έκθεση που αποκαλύφθηκε, είναι το χρέος προς την Voyager Digital, η οποία επιδιώκει να ανακτήσει περίπου 657 εκατομμύρια δολάρια που έχει δανείσει στην Three Arrows Capital (3AC), καθώς οι αναλυτές λένε ότι η ικανότητά της να το κάνει αυτό θα μπορούσε να καθορίσει την «επιβίωσή» της. Η έκθεση της εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων στο 3AC αποτελείται από 15.250 BTC (307 εκατομμύρια δολάρια) και 350 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η Voyager έχει ζητήσει αποπληρωμή ολόκληρου του υπολοίπου έως τις 27 Ιουνίου.

Αυτό δίνει στην εταιρεία κεφαλαίων αντιστάθμισης 3AC λιγότερο από μία εβδομάδα για να εξοφλήσει το πλήρες ποσό. Η αποτυχία της 3AC να αποπληρώσει τα ζητούμενα ποσά θα συνιστά «γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων», δήλωσε η Voyager σε δελτίο τύπου.

«Η Voyager σκοπεύει να επιδιώξει την ανάκαμψη από το 3AC και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους συμβούλους της εταιρείας σχετικά με τα διαθέσιμα νομικά μέσα», δήλωσε η εταιρεία. «Η εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σε αυτό το σημείο το ποσό που θα μπορέσει να ανακτήσει από το 3AC», συμπλήρωσε. Η Voyager Digital, είναι μια εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο, με βασικό αντικείμενο τον δανεισμό κρυπτονομισμάτων και ιδρύθηκε το 2018. Η εφαρμογή της Voyager επιτρέπει στους επενδυτές να διαπραγματεύονται περισσότερα από 100 περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων και να κερδίζουν έως και 12% απόδοση σε διάφορα κρυπτονομίσματα.

Η μετοχή της Voyager έχει επιβαρυνθεί πολύ από την κατάστασή της με το 3AC μετράει απώλειες 95% σε περίοδο 6 μηνών, ενώ σημείωσε πτώση άνω του 50% την Τετάρτη, με τους επενδυτές να «προβλέπουν» την χρεοκοπία της εταιρείας. Καθώς επιδιώκει να ανακτήσει κεφάλαια από το 3AC, η Voyager Digital προχώρησε σε συμφωνία με την Alameda Research για μια πιστωτική γραμμή 200 εκατομμυρίων δολαρίων μετρητών σε USDC και 15.000 BTC. Η πιστωτική διευκόλυνση της Alameda προς τη Voyager προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της Voyager εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Δεν επιτρέπεται η ανάληψη άνω των 75 εκατομμυρίων $ σε οποιαδήποτε κυλιόμενη περίοδο 30 ημερών, σύμφωνα με τους όρους της πιστωτικής διευκόλυνσης. Το εταιρικό χρέος της εταιρείας πρέπει να περιορίζεται στο 25% περίπου των περιουσιακών στοιχείων των πελατών στην πλατφόρμα και πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης εντός 12 μηνών.

Εκτός της πιστωτικής διευκόλυνσης, η Voyager έχει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, καθώς και περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε USDC. Η Alameda κατέχει έμμεσα περισσότερες από 22 εκατομμύρια κοινές μετοχές της Voyager, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 12% μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, σημείωσε πως το FTX/ Alameda Research λαμβάνει σοβαρά υπόψη το καθήκον της να προστατεύει το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων και τους πελάτες της.

Το ανταλλακτήριο συμφώνησε επίσης να υποστηρίξει τον δανειστή κρυπτονομισμάτων BlockFi με μια ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε αναμένουμε σύντομα και τα νέα της έκθεσης του BlockFi. Και οι χρεοκοπίες συνεχίζονται, ήδη είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για δύο πρότζεκτ, τα οποία θα σκάσουν τις επόμενες ημέρες…