7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Νορβηγία: Διαθέτει ποσό-ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Νορβηγία: Διαθέτει ποσό-ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Shutterstock

Η Νορβηγία πρόκειται να δαπανήσει ρεκόρ κεφαλαίων από το ταμείο κρατικού πλούτου ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, καθώς συνεχίζει να καταπολεμά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Τόρε Σάνερ πρότεινε να γίνει απόσυρση 48,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων (406 δισ.κορόνες) από το ταμείο πλούτου το 2021, για να στηριχθεί η οικονομία.

Οι αντίστοιχες προσφυγές στο ταμείο το 2019 ανήλθαν στα 229 δισ. κορόνες, ενώ ήταν 346,5 δισ. κορόνες το 2020.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει το πιο σοβαρό πλήγμα στη νορβηγική οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόσθσε «Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα βγει από αυτή την κρίση στην καλύτερη δυνατή θέση, καθώς και να αποτρέψει από το να πληρώσουν οι νεότερες γενιές τον λογαριασμό».

Η Νορβηγία, η οποίο είναι η πλουσιότερη σκανδιναβική οικονομία χάρη στον πετρελαϊκό της πλούτο, βγήκε από το 2020 πολύ ισχυρότερη από την ευρωζώνη της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν στο 7%.

Η ανθεκτικότητα της Νορβηγίας, η οποία υποστηρίζεται από το ταμείο διαχείρισης κρατικού πλούτου , οδήγησε αρκετούς οικονομολόγους να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια χρόνια νωρίτερα από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Riksbank της γειτονικής Σουηδίας.