Νέο ξεπούλημα στη Wall - Απώλειες 1.910 μονάδων σε δύο ημέρες ο Dow

Νέο ξεπούλημα στη Wall - Απώλειες 1.910 μονάδων σε δύο ημέρες ο Dow

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα το μπαράζ ρευστοποιήσεων στην αμερικανική αγορά με φόντο την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει ακόμα 880 μονάδες. Την ίδια ώρα το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό εντείνοντας περαιτέρω τους φόβους για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones παρόλο που είχε ανοίξει με άνοδο 150 μονάδων πέρασε γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε με απώλειες 879 μονάδων ή 3,15% κατρακυλώντας στις 27.081 μονάδες. 

Από τα κέρδη σε ισχυρές απώλειες πέρασαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει στις 8.965 μονάδες με πτώση 2,77%, όπως και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που κατέγραψε απώλειες 3% και τελείωσε στις 3.128 μονάδες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν πως ακόμα και το ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» του χρυσού, που τις τελευταίες ημέρες κατέγραφε ανοδικό ράλι, εμφάνισε σήμερα απώλειες 1,6%. Την ίδια ώρα οι επενδυτές στράφηκαν πλέον στα ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου να πέφτει περισσότερο από 4,71% και να φτάνει σε νέο ιστορικό χαμηλό 1,310%.

Χτες, η αμερικανική αγορά είχε καταγράψει τη χειρότερη ημέρα της από το Φεβρουάριο του 2018, με τον Dow να χάνει 1.030 μονάδες. Μαζί με τις 880 που έχασε σήμερα, ο βιομηχανικός δείκτης έχει χάσει 1.910 μονάδες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, με τις απώλειες των δύο τελευταίων ημερών, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται πλέον 7,8% κάτω από τα ρεκόρ που είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα και ο Nasdaq 8,9% κάτω από το ιστορικό υψηλό που έφτασε στις 19 Φεβρουαρίου. Παρομοίως, 10% κάτω από τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα κινούνται και οι μετοχές των Apple (-3,4% σήμερα) και Facebook (-2%).

Στις εταιρικές αποδόσεις, η πτώση των ομολόγων οδήγησε σε μεγάλες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, με τον τίτλο της Bank of America να χάνει σχεδόν 5%, ενώ απώλειες 4,7% εμφάνισε η JPMorgan Chase, 4,3% η μετοχή της Citigroup και 2,7% η Wells Fargo.

Την ίδια ώρα συνέχισαν την «ελεύθερη πτώση» τους οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τις United και Delta Airllines να υποχωρούν άνω του 6% η καθεμία ενώ στο -9% βρέθηκε η American Airlines.

Οι πιέσεις στην αμερικανική αγορά σήμερα κλιμακώθηκαν έπειτα την προειδοποίηση που απεύθυνε ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ - Κίνας, δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια επιδημία του κορονοϊού, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος» ακόμα να τον αντιμετωπίσει.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, καθώς όπως τόνισε, ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να το αντιμετωπίσει.

Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο του νέου κορονοϊού, του Covid-19, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν τη Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, με τον αριθμός των θυμάτων του να έχει φτάσει τα 2.663.

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζει να βρίσκεται η Ιταλία με τα έκτακτα μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ, μετά τους 11 νεκρούς και τα 283 κρούσματα, που εξαπλώνονται πλέον σε Σικελία και Φλωρεντία.  Στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επικράτειά τους έχει ανέλθει επίσης στα 53, εκ των οποίων οι 19 επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.