Νέο sell off στη Wall Street έφερε η «πανδημία»

Νέο sell off στη Wall Street έφερε η «πανδημία»

Νέες ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς με φόντο αναβάθμιση του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Dow Jones να χάνει 1.466 μονάδες εισερχόμενος σε περιοχή bear market για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 10 έτη.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 23.553 μονάδες με πτώση 5,86%, έχοντας υποχωρήσει πλέον περισσότερο από 20% από το πρόσφατο υψηλό του που σηματοδοτεί την bear market.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί 19% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους. Συγκεκριμένα, ο διευρυμένος S&P 500 ολοκλήρωσε στις 2.741 μονάδες με πτώση 4,89%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 4,7% και έκλεισε στις 7.952 μονάδες.

Χθες, Τρίτη, η Wall έκλεισε με άνοδο πάνω από 4%, μετά από αντίδραση στο τέλος της συνεδρίασης εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ισχυρά μέτρα τόνωσης. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει αποφασιστική αντίδραση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να οχυρωθεί η αμερικανική οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Οι πιέσεις στην αμερικανική αγορά εντάθηκαν περισσότερο όταν, κατά τα μισά περίπου της συνεδρίασης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε τον νέο κορονοϊό σε επίπεδο πανδημίας. «Ανησυχούμε πολύ τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και τη σοβαρότητα όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των μέτρων στήριξης, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της, ενώ η ΕΚΤ που θα συνεδριάσεις αύριο έδειξε πως μπορεί να ενεργήσει παρομοίως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να κάνει "ό, τι είναι απαραίτητο" για την ενίσχυση της οικονομίας.