Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq με ώθηση από τον Πάουελ

Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq με ώθηση από τον Πάουελ

Με θετικά πρόσημα και τον Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη, Τζερόμ Πάουελ, στο κογκρέσο, η οποία ενίσχυσε της προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed. 

Ειδικότερα, ο κ. Πάουελ επισήμανε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει στοιχεία επιβράδυνσης το τελευταίο διάστημα, εν μέσω συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων και επισήμανε ότι η Fed θα ενεργήσει λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αυτές.  

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το στόχο 2% της Fed, ενώ διασταυρούμενες αιτίες αβεβαιότητας, όπως οι εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, επιδρούν στην οικονομική δραστηριότητα και το outloook της οικονομίας», επισήμανε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Fed, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα «ενεργήσει καταλλήλως» ώστε να δοθεί ώθηση στην υποτονική ανάπτυξη.

Παράλληλα και με φόντο τη δριμεία κριτική που του ασκεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας επιτακτικά μείωση των επιτοκίων της τράπεζας, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη θέση του, ακόμα και να του το ζητούσε ευθέως ο Ντ. Τραμπ.

Με την ομιλία Πάουελ πάντως να ερμηνεύεται ως σήμα μείωσης των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, αυτό που μένει να διαπιστώσουν οι επενδυτές είναι το μέγεθός της. Επικρατέστερο σενάριο παραμένει μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο μετά την ομιλία ενισχύθηκαν σημαντικά και οι πιθανότητες για μία πιο δραστική περικοπή, κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 26.860 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,29%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,45% και έκλεισε στις 2.993 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 8.202 μονάδες με άνοδο 0,75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατοχυρώσει τα κέρδη.

Στα εταιρικά νέα, βουτιά σχεδόν 12% πραγματοποίησε η μετοχή της Levi Strauss μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε και έδειξαν μείωση των κερδών της, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αντίθετα, κέρδη 3,85% σημείωσε η μετοχή της Tesla έπειτα από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός του Έλον Μασκ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια.