Νέο ρεκόρ για το χρυσό – Κοντά στα 2.000 δολάρια η ουγκιά

Νέο ρεκόρ για το χρυσό – Κοντά στα 2.000 δολάρια η ουγκιά

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ διαμορφώνονται οι τιμές του χρυσού, καθώς έφτασε τα 1.930,48 δολάρια ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να στρέφονται στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, ως απόρροια της εντεινόμενης ανησυχίας τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και για την επιδεινωμένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ -Κίνας. Επίσης η αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ και η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια έδωσε περαιτέρω ώθηση στο Χρυσό.

Το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο κατά 32,10 δολάρια ή 1,7% στα 1.929 δολάρια ανά ουγκιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 1.923 δολαρίων ανά ουγκιά από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011. Την Παρασκευή το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο κατά 7,50 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 1.897 δολάρια ανά ουγκιά, αφού πρώτα είχε διαμορφωθεί στα 1.904 δολάρια.

Σύμφωνα με το CNBC αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ ξανά, είναι εντός στόχου. Ακόμα, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.

Παρασκευή ότι ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κλείσουν το προξενείο τους στο Τσενγκντού, καθώς οι πρώτες απαίτησαν το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον. Πριν από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Κίνα σε ομιλία της λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί πλέον τις προσπάθειες του Πεκίνου να σφετεριστεί την παγκόσμια τάξη.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού παγκοσμίως αυξάνεται. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον ιό, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο αυτού του αριθμού, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.