Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq με ώθηση από το «άλμα» του ΑΕΠ

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq με ώθηση από το «άλμα» του ΑΕΠ

Με ήπια κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αλλά με τους S&P και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς επανήλθε η αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έπειτα τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Ειδικότερα, ο διευρυμένος δείκτες S&P έκλεισε ενισχυμένος κατά 13,71 μονάδες ή 0,47% καταγράφοντας νέο ρεκόρ στις 2.939 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, που διέγραψε τις αρχικές απώλειες και έκλεισε επίσης σε ιστορικό υψηλό στις 8.146 μονάδες με άνοδο 0,34%. Παράλληλα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 81,2 μονάδες ή 0,31% και ολοκλήρωσε στις 26. 543 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P ενισχύθηκε κατά 1,2%, ο Nasdaq πραγματοποίησε ακόμα καλύτερη πορεία καταγράφοντας άνοδο 1,9%, ενώ ο Dow υποχώρησε οριακά, λίγο κάτω από 0,1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε κατά 3,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πολύ πιο ήπια ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα του marketwatch εκτιμούσαν κατά μέσο όρο ότι θα κυμανθεί στο 2,3%.

Σε εταιρικό επίπεδο ωστόσο, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της Intel και της Exxon Mobil μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν. Συγκεκριμένα, η Intel είδε την μετοχή της να πραγματοποιεί βουτιά 9%, ενώ η Exxon Mobil διέγραψε μέρος από τις απώλειες που σημείωνε και ολοκλήρωσε τελικά με πτώση 2,1%.

Αντίθετα, η Amazon ενισχύθηκε κατά ήπια κατά 2,5%, μετά το ρεκόρ κερδών που ανακοίνωσε η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τέλος, στο μέτωπο του «εμπορικού πολέμου» ΗΠΑ - Κίνας, ο πρόεδρος Τραμπ ανήγγειλε χθες, Πέμπτη, ότι θα υποδεχθεί «σύντομα» τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων βρίσκονται κοντά την ολοκλήρωσή τους με θετική κατάληξη.