Νέο ράλι προεξόφλησης στο ΧΑ, στις 890 μονάδες ο ΓΔ

Νέο ράλι προεξόφλησης στο ΧΑ, στις 890 μονάδες ο ΓΔ

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Εντυπωσιακή δυναμική δείχνει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται σε νέα υψηλά 17 μηνών εν μέσω γενικευμένα καλού κλίματος σε τράπεζες και blue chips, ενώ σημαντική αύξηση – σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις – καταγράφει και ο τζίρος. 

Το ράλι στα ομόλογα που κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά δείχνει ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται ραγδαία και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πιο ταχύτερη των προσδοκιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο. 

Εν μέσω ενός άκρως υποβοηθητικού διεθνούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο, τρεις – με τη σημερινή – συνεδριάσεις πριν τις κρίσιμες εκλογές, κινείται με κεντρικό «καύσιμο» και καταλύτη τις πολιτικές εξελίξεις και την πίστη ότι οι κάλπες της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν ουσιαστική αλλαγή σκηνικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ακριβώς όπως είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές τις προηγούμενες ημέρες, φλερτάροντας με το «ταβάνι» των τελευταίων ετών, και τις 890 - 895 μονάδες που είχε δει την 1η Φεβρουαρίου 2018. 

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έχει ανέλθει στις 889 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,71%, ενώ η αξία συναλλαγών ήδη φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ! 

Ισχυρό ράλι άνω του 12% καταγράφει η ΔΕΗ που διαψεύδει τα σενάρια καταστροφής αρκετών και έχει φτάσει ήδη στα 2,28 ευρώ, με ισχυρό όγκο 1,84 εκατ. τεμάχια, ενώ εξαιρετική είναι η γενική εικόνα σχεδόν σε όλο τον FTSE 25. 

Κέρδη άνω του 4% καταγράφει η Ελλάκτωρ, άνω του 3% ενισχύονται οι Εθνική και Σαράντης, άνω του 2% κερδίζουν οι ΕΧΑΕ, Aegean Airlines και ΑΔΜΗΕ, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΛΠ και Fourlis. Σε ήπια αρνητική τροχιά στον Large Cap είναι μόνο οι Motor Oil, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα. 

Στον Mid Cap άνοδο άνω του 7% έχει η Κέκροπας, άνω του 6% η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 5% κερδίζει η AVAX, ενώ θετικά κινούνται οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom Holdings, Intrakat, ΙΑΣΩ, Έλτον, AS Company, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. 

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Frigoglass, Lavipharm, Δομική Κρήτης, Κυριακούλης, Audiovisual, ΑΝΕΚ και Forthnet. Στον αντίποδα, υποχωρούν μετοχές όπως Moda Bagno, Επίλεκτος, Αλουμύλ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Μουζάκης, Pasal, Σελόντα, Revoil, Κλωστ. Ναυπάκτου κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 80 μετοχές ενισχύονται έναντι 46 που υποχωρούν. 

Φωτογραφία intime news