Νέο πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου «βλέπει» η IEA το 2020

Νέο πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου «βλέπει» η IEA το 2020

Προετοιμασμένη για την επιστροφή μιας αγοράς υπερ-προσφοράς είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), παρά την προσπάθεια του OPEC να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου το επόμενο έτος.

Η ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι το «κύριο μήνυμά» στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα είναι πως η προσφορά πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει υπερβεί τη ζήτηση κατά 0,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Το πλεόνασμα αυτό προστίθεται στις τεράστιες αυξήσεις αποθεμάτων που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν η παραγωγή πετρελαίου σημείωσε άνοδο, καθώς η αύξηση της ζήτησης άρχισε να φθίνει», σημείωσε η IEA.

Ο Νιλ Άτκινσον, επικεφαλής του τμήματος για την πετρελαϊκή βιομηχανία και τις αγορές της ΙΕΑ, δήλωσε στο CNBC ότι εκτός από το υπόλοιπο διάστημα του τρέχοντος έτους, οι προοπτικές για το 2020 δείχνουν επίσης «σημαντική υπερπροσφορά λόγω της μεγάλης ανάπτυξης στις ΗΠΑ και μερικές ακόμα χώρες».

«Ως εκ τούτου, όσον αφορά το θέμα της επανεξισορρόπησης, όπως αναφέρουμε στο κύριο άρθρο της σημερινής έκθεσης, η επανεξισορρόπηση εξακολουθεί να απέχει», πρόσθεσε.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, διατηρούν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα εκτός αγοράς από την αρχή του 2019.