Νέο ντεμαράζ τραπεζών έως +13% στήριξε τις 700 μονάδες

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 18:05
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή «επάνοδο» έκαναν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, φορτσάροντας μάλιστα προς το τέλος της συνεδρίασης, αυξάνοντας όγκους, τζίρους και ποσοστιαία κέρδη. Ο κλάδος βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό, εν μέσω θετικών εκθέσεων, αναβαθμίσεων, αλλά και σεναρίων για πιο επιθετική διαχείριση του μεγάλου βραχνά των κόκκινων δανείων. 

Ειδικά για την Πειραιώς, που πρωταγωνιστεί διαρκώς τελευταία έχοντας άνοδο 116% το Φεβρουάριο και συνεχίζει και το Μάρτιο κλείνοντας σήμερα με ράλι +12,90%, φαίνεται πως προεξοφλείται πολύ καλή είδηση στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ίσως αλλάξει τα δεδομένα για την τράπεζα.

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή σκηνικού την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης, έπαιξαν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα (Bloomberg) ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει νέα φόρμουλα ανακούφισης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς στο αυριανό δ.σ. θα ανακοινώσει ένα νέο γύρο TLTROs (φθηνά δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας).

Παράλληλα, και η Εθνική είναι σε σημαντική αφύπνιση, καθώς μετά το +63% του Φεβρουαρίου και τη διόρθωση της Δευτέρας, επανήλθε σήμερα με κέρδη 7,35% και κλείσιμο στα 1,62 ευρώ με όγκο 5,6 εκατ. μετοχές. Ηπιότερη ήταν η άνοδος των Alpha Bank και Eurobank που ενισχύθηκαν κατά 3,45% και 3,20% αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 707,17 μονάδες με άνοδο 1,19% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 708,44 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 697,95 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών «φόρτσαρε» την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης και ειδικά όταν ανέβασαν στροφές οι τράπεζες και διαμορφώθηκε στα 44,72 εκατ. ευρώ (με τα 3,16 εκατ. σε πακέτα), μένοντας όμως ξανά περίπου 50% κάτω από τις μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας.

Στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 26 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να κάνει 9,02 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank 8,24 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς 5,05 εκατ. ευρώ. Ήταν και οι τρεις πρώτες σε τζίρο μετοχές, που δείχνει ότι όταν... φορτίζουν οι τράπεζες, τότε δεσπόζουν σε όλη την αγορά.

Ρόλο στην καλυτέρευση της εικόνας των τραπεζικών τίτλων μετά το μεσημέρι ήταν η δημοσίευση της έκθεσης της Eurobank Equities, η οποία τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες έσπασαν τον φαύλο κύκλο του β’ εξαμήνου του 2018 και η ανάκαμψή τους αναμένεται να συνεχιστεί.

Η χρηματιστηριακή βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα κατά περίπου 50%, καθώς διάφορα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη, ενώ θεωρεί πως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει βασική ανησυχία.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.837,38 μονάδες με άνοδο 0,88%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.122,02 μονάδες με άνοδο 0,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 552,96 μονάδες με ράλι +5,03%.

Στον ευρύτερο Large Cap οκτώ τίτλοι έκλεισαν με πτώση, δώδεκα με πτώση και ένας (Motor Oil) χωρίς μεταβολή. Απώλειες άνω του 1% είχαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και ΟΛΠ, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Grivalia Properties +2,57%, ΔΕΗ +2,04%, Ελλάκτωρ +1,79%, Aegean Airlines +1,52%, Viohalco +1,15% κ.λπ.

Στον Mid Cap ξεχώρισαν θετικά οι Πλαστικά Θράκης, Attica Bank και Κλουκίνας Λάππας, ενώ πιέστηκαν οι Intracom Holdings -3,94%, AS Company -2,22% και Κέκροπας -1,90%.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Ιατρικό Αθηνών, ΑΝΕΚ, ΑΕΓΕΚ, Σελόντα, Profile, Centric, Βιοκαρπέτ, Μαθιός, Κορδέλλου και Χαϊδεμένος, ενώ υποχώρησαν οι Forthnet, Μινέρβα, ΙΑΣΩ και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 69 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 34 που υποχώρησαν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα