Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπειτα από την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση που κατέγραψε, με ώθηση από την προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο την ώρα που άρεται και η αβεβαιότητα για το Brexit έπειτα από την καθαρή επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 1,39% στο νέο ρεκόρ των 417,75 μονάδων, με όλους τους κλάδους τους να εμφανίζουν θετικά πρόσημα και τις πρώτες ύλες να καταγράφουν ράλι 2,3%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, των κερδών ηγήθηκε ο βρετανικός FTSE 100 με άλμα 2,25% στις 7.519 μονάδες, στον απόηχο της ιστορικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, με τον βρετανό πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει γρήγορα το Brexit και πως θα αυξήσει τα κονδύλια προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Παράλληλα, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 13.407 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 5.991 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια με κέρδη 1,22% ολοκλήρωσε ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στις 9.860 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 23.524 μονάδες.

Στη βασική είδηση των ημερών, Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατέληξαν την Παρασκευή σε μια επί της αρχής προκαταρκτική εμπορική συμφωνία, αποκαλούμενη και «πρώτης φάσης», η οποία φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν στο δίκτυο CNBC το Σάββατο, η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2020 και η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα γίνει κλιμακωτά και σε στάδια.