Νέο «γκρέμισμα» σε Χ.Α. και ομόλογα – Πτώση έως 8,3% στις τράπεζες

Νέο «γκρέμισμα» σε Χ.Α. και ομόλογα – Πτώση έως 8,3% στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ολοσχερής αλλαγή σκηνικού λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, με φόντο τόσο την έξαρση του εμπορικού πολέμου που φέρνει ρευστοποιήσεις διεθνώς, όσο και την άκρατη παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει προβληματίσει τα μέγιστα αναλυτές και επενδυτές, αλλάζοντας το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Η έξαρση του εμπορικού πολέμου είναι η γενεσιουργός αιτία για την αλλαγή στη στάση των επενδυτών παγκοσμίως, όμως η αλλαγή του σκηνικού τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και μετοχών σε εγχώριο επίπεδο, αποδίδεται (και) στους φόβους για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε σε τροχιά... τυφλών παροχών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Και αν στο χρηματιστήριο, όπως κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει, υπήρχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη διόρθωσης με τους πωλητές να... καραδοκούν όλο το τελευταίο διάστημα, η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, ασφαλώς προβληματίζει, ενώ ίσως αναβληθεί περαιτέρω η νέα προσπάθεια για έξοδο στις αγορές.

Ήδη το 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 3,533% και έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών και το 3,28%. Στο 2,441% με άνοδο 3,34% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μετά την άνοδο κατά 4,5% που σημείωσε χθες, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης σημειώσει τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις με αιχμή τις τράπεζες που εύλογα δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς είχαν βρεθεί σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα. Πλέον ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 60 μονάδες από το πρόσφατο (ενδοσυνεδριακό) υψηλό των 785 μονάδων, χωρίς να μπορεί κανένας αναλυτής να προεξοφλήσει τον «πάτο» της πτώσης – διόρθωσης.

Το θετικό πάντως είναι ότι το κλείσιμο της αγοράς έγινε υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς έλαβε χώρα μια προσπάθεια μίνι ανασύνταξης ώστε να κρατηθεί η ζώνη των 720 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728,62 μονάδες με πτώση 1,94%, έχοντας φτάσει είκοσι λεπτά πριν το κλείσιμο έως το χαμηλό των 723,35 μονάδων, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 741,74 μονάδες στο άνοιγμα. Θυμίζουμε ότι την περασμένη

Δευτέρα ο Γ.Δ. απώλεσε το 2,60% της αξίας του και χθες 2,10%, με την πρώτη κανονική εβδομάδα του Μαΐου να είναι ιδιαιτέρως πτωτική.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,22 εκατ. ευρώ, με τα 3,64 εκατ. σε πακέτα, εκ των οποίων τα 2,31 εκατ. στην Εθνική. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.897,09 μονάδες με πτώση 1,61%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.104,56 μονάδες με πτώση 0,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το -4,03% χθες και το -3,98% της Δευτέρας υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 2,92% με κλείσιμο στις 578,29 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βεβαίως, οι απώλειες έφτασαν έως το -4,76%.

Η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή της πτώσης χάνοντας 8,34%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,97%, η Alpha Bank έχασε 1,85% και η Εθνική -1,05%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι πιέσεις στις τράπεζες ήταν μεγαλύτερες.

Σε ολόκληρο τον FTSE 25 μόνο ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Απώλειες 5,87% είχε η ΔΕΗ, άνω του 3% έχασαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΛΠ και Fourlis, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Viohalco, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ κ.λπ.

Στον Mid Cap απώλειες άνω του 4% είχε η Κλουκίνας Λάππας, άνω του 3% έχασε η Intrakat και άνω του 2% υποχώρησαν οι AVAX, Intracom Holdings, Ικτίνος και Intralot. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι MIG, MLS και Attica Bank.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά, ήταν ότι μόλις 15 τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, έναντι 92 που υποχώρησαν. Στην ευρύτερη αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Pasal, Φιερατέξ, Lavipharm, Σελόντα, Ίλυδα, Καράτζης, Frigoglass, Quality & Reliability, Centric, Attica Συμμετοχών και Quest Συμμετοχών.