Νέο sell off στις τράπεζες, άμυνες από blue chips στο Χ.Α.

Νέο sell off στις τράπεζες, άμυνες από blue chips στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών είναι (και) η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η βιαιότητα της πτώσης των τραπεζικών μετοχών λόγω των ισοπεδωτικών τιμών που γίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, δεσπόζει, οριοθετώντας ασφαλώς το γενικότερο κλίμα. Πρόκειται για μια πτώση – απαξίωση άνευ προηγουμένου, με τον κλάδο «κλειδωμένο» σ'' ένα πρωτοφανές κρεσέντο ρευστοποιήσεων οδηγώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και σε τιμές που δεν... αντέχουν σε κριτική ή σε άλλη τεχνοκρατική προσέγγιση.

Μέσα σ'' ένα γενικευμένο sell off οι μετοχές των τραπεζών μπαίνουν σε αλλεπάλληλα ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης οι μετοχές είναι κλειδωμένες, στοιχείο που δείχνει το «μένος» των πωλητών!

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκει στηρίξεις και αναχώματα στις μετοχές που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο και αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο σώζει τα προσχήματα, αλλά έχει απολύτως αξιοπρεπή εικόνα, τηρουμένων των αναλογιών. Γιατί μιλάμε για το Χ.Α. που αποτελεί μια από τις πλέον τραπεζοκεντρικές χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, όσο και αν αυτό τείνει να αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Άλλωστε, με τέτοια πτώση των τραπεζών, σε παλαιότερες εποχές θα είχαμε εντελώς διαφορετική εικόνα στο σύνολο της αγοράς, όμως πλέον επηρεάζουν ελάχιστα το Γενικό Δείκτη, ενώ παράλληλα έχει ενισχυθεί η στάθμιση των μη τραπεζικών μετοχών.

Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 668 μονάδες με απώλειες 0,44%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 660,81 και υψηλό στις 672,84 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 325 εκατ. τεμάχια, με τα 294 εκατ. τεμάχια να έχουν διακινηθεί στον τραπεζικό κλάδο!

Ο λόγος λοιπόν που η αγορά δεν βουλιάζει χαμηλότερα δεν είναι οι σημαντικές αγορές στο χώρο του FTSE 25, όπου οι όγκοι είναι απαξιωμένοι, αλλά το γεγονός ότι ανακόπηκαν οι πωλήσεις. Πάντως, το γεγονός είναι ότι μετά τη συμφωνία, τα blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν βελτιώσει την εικόνα τους.

Στήριγμα σήμερα δίνουν τίτλοι όπως Folli Follie +4,43%, Ελληνικά Χρηματιστήριο +4,80%, Ελλάκτωρ +2,35%, ΟΤΕ +1,86%, Coca Cola HBC +0,39%, Aegean Airlines +1,47%, Τιτάνας +1,28%, Lamda Development +0,72% και Grivalia Properties +0,13%.

Το γεγονός ότι σε μεγάλα διαστήματα της συνεδρίασης τα τραπεζικά χαρτιά είτε «κλείδωσαν», είτε μπήκαν σε ΑΜΕΜ, είναι η αιτία που δεν είχαμε ακόμη πιο μεγάλους όγκους σήμερα στις τράπεζες! Βεβαίως, αυτό το σκηνικό δείχνει και τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης – ισοπέδωσης που έχουν οι τραπεζικές μετοχές, πάντα σε συνάρτηση με τις τιμές που ορίστηκαν να γίνουν οι ΑΜΚ!

Τιμές που δεν έχουν προηγούμενο, τόσο στην 139χρονη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά ούτε σε άλλη οργανωμένη (δυτική) αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Η Eurobank έχει «κλειδώσει» στα 0,005 ευρώ με πτώση 23,81%, η Πειραιώς στα 0,021 ευρώ με απώλειες 27,60%, η Εθνική στα 0,2770 ευρώ με πτώση 26,13% και η Attica Bank στα 0,011 ευρώ υποχωρώντας κατά 21,43%!

Εντυπωσιακή διαφοροποίηση από την Alpha Bank που παρ'' ότι έφτασε να υποχωρεί έως 18,03% στα ιστορικά χαμηλά των 0,05 ευρώ, εντούτοις έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειές της, ευρισκόμενη στα 0,060 ευρώ με πτώση μόλις 1,64%!

Φυσικά, ούτε λόγος για αποτιμήσεις, καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν εξαϋλωθεί με την Εθνική που πρόσφατα απομιμούνταν στα 2,3 δισ. ευρώ πλέον να έχει πέσει σήμερα στα 961 εκατ. ευρώ (!!), την Alpha Bank στα 766 εκατ. ευρώ, τη Eurobank στα 235 και την Πειραιώς 128 εκατ. ευρω! Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ!

Θυμίζουμε ότι η τιμή διάθεσης για τη μετοχή της Alpha Bank ορίστηκε στα 0,04 ευρώ, δηλαδή στα 4 cetns, ή διαφορετικά στα 2 ευρώ μετά το reverse split (50 παλιές προς 1 νέα μετοχή)! Η τιμή της Eurobank ορίστηκε στα 0,01 ευρώ, ήτοι στο 1 cent, ή διαφορετικά στο 1 ευρώ μετά το reverse split (100 παλιές μετοχές προς 1 νέα)! Αυτό τα λέει όλα.

O τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 115 μονάδες με απώλειες 15% (έφτασε έως τις 100 μονάδες με πτώση περί το 27%), που σημαίνει ότι χωρίς το reverse split που η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε το Φεβρουάριο του 2015, ο δείκτης βρίσκεται στη ζώνη των... 10 μονάδων! Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ισοπέδωση.

Στη μετοχή της Alpha Bank έγινε μεγάλο πακέτο 35.123.372 τεμαχίων στα 0,0580 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ στη Eurobank πραγματοποιήθηκε μεγάλο πακέτο 15 εκατ. τεμαχίων στα 0,0170 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 255.000 ευρώ.