Διατηρούνται οι πιέσεις στο ταμπλό του Χ.Α.

Διατηρούνται οι πιέσεις στο ταμπλό του Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με απώλειες ξεκίνησαν και οι συθναλλαγές της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της χθεσινής έντονα πτωτικής συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 575,65 μονάδες με απώλειες 1,07%.

Θετικό ξεκίνημα για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, με τα υψηλότερα κέρδη από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΔΕΗ αντιδρά θετικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με κέρδη 1,52% στα €4,68.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ σε θετικό έδαφος στα €5,18 με άνοδο 1,57%.

Το χθεσινό sell off στο χρηματιστήριο προήλθε από την άρση των capital controls για το χρηματιστήριο καθώς, όπως φάνηκε υπήρξαν «εγκλωβισμένα» επενδυτικά κεφάλαια από τα τέλη Ιουνίου (όπου και έκλεισε το χρηματιστήριο).

Αυτό φάνηκε και από τον «καθαρό» τζίρο (στα €92 εκατομμύρια) ο οποίος ήταν σχετικά υψηλός σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς και από το γεγονός πως υπήρξαν πιέσεις στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Στην μετοχή της Τρ Πειραιώς το ανεκτέλεστο των 600 περίπου εκατομμυρίων τεμαχίων, ο συνολικός όγκος των 600 χιλιάδων τεμαχίων, καθώς και το γεγονός ότι η μετοχή παρέμεινε στο limit down καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, υποδηλώνει πως η μετοχή θα δεχθεί πιέσεις και τις επόμενες ημέρες. Και σήμερα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι πωλητές βρίσκονται στο -30% και με 877 εκατομμύρια τεμάχια.

Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή πίεση στην μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς τα επίπεδα των €5,89 είχε να τα δει από τις 12/7/2013, πλέον η νέα στήριξη στα €5,7491. Μια σημαντική παράμετρος για την μετοχή, είναι για το εάν θα ισχύσει ή όχι η φορολόγηση των €0,05 ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, καθώς κάτι τέτοιο αναμένεται να πλήξει τα μεγέθη του και εάν δούμε συνέχεια των πιέσεων στη μετοχή, τότε πιθανόν η αγορά να προεξοφλεί την μείωση των μεγεθών από την επιβολή της φορολογίας. Η μετοχή ξεκίνησε με κέρδη +1,87% στα €6.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να μετριαστούν οι πιέσεις από το χθεσινό sell off και να περιοριστούν σε μερικές μετοχές του τραπεζικού κλάδου και της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ουσιαστικά η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση είναι κρίσιμες, αφού εάν δεν καταφέρει ο γενικός δείκτης να αντιδράσει, τότε η πτώση θα έχει και συνέχεια.

Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα βρεθεί λύση στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς οι θεσμοί πιέζουν μέχρι την Παρασκευή στο να εξευρεθεί λύση.

Ο τζίρος προς το παρόν στα €2,82 εκατομμύρια.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη, 15 κινούνται θετικά, 26 πτωτικά ενώ 7 παραμένουν αμετάβλητες.