Προσπάθεια να κρατηθούν οι 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια να κρατηθούν οι 850 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών σε όλο το φάσμα του ταμπλό είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας νέους καταλύτες ώστε να οριοθετήσουν την από εδώ και πέρα στάση τους.

Η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση, κάτι που αποτυπώνεται στους πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, ακόμη και στο χώρο του FTSE 25, όπου υπάρχουν μετοχές με λίγες χιλιάδες τεμάχια. Η πτώση της αγοράς έρχεται πρωτίστως λόγω απουσίας αγοραστών, παρά λόγω των ισχυρών ρευστοποιήσεων, ενώ ο τζίρος – έως τώρα – είναι μειωμένος περίπου κατά 40% έναντι των στάνταρ της περασμένης εβδομάδας.

Η εικόνα στις τράπεζες είναι μεικτή, ενώ η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap κινείται πτωτικά.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 851 μονάδες με απώλειες 0,77%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 840,42 μονάδες γύρω στις 13:50 μ.μ. και υψηλό στις 863,13 μονάδες περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα. Η αξία συναλλαγών μετά από έξι και πλέον ώρες συνεδρίασης διαμορφώνεται μόλις στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 2% και η Εθνική -0,32%, ενώ κέρδη 1,97% έχει η Eurobank και 0,19% η Alpha Bank. Στον ευρύτερο FTSE 25 ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development, ενώ πιέσεις άνω του 3% δέχονται οι Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα.

Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Fourlis.

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 4% έχουν οι Intracom Holdings και Intrakat, άνω του 3% ενισχύεται η Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 2% οι AVAX και Κέκροπας. Σε αρνητική τροχιά είναι τίτλοι όπως Attica Bank, Νηρέας, ΙΑΣΩ, Πλαίσιο, Έλτον και MLS. Στο σύνολο της αγοράς 38 μετοχές ενισχύονται έναντι 82 που υποχωρούν.