Νέες ισχυρές απώλειες στην Wall Street - Πτώση 400 μονάδων για τον Dow

Νέες ισχυρές απώλειες στην Wall Street - Πτώση 400 μονάδων για τον Dow

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν εκ νέου την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για νέο γύρο lockdown και περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σκιάζουν το κλίμα στην Wall Street, με τους δείκτες να οδεύουν για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον περασμένο Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 394 μονάδων ή 1,48% και βρίσκεται στις 26.264 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί στις 3.250 μονάδες, με απώλειες 1,81%.

Τέλος, ισχυρές απώλειες καταγράφει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος σημειώνει πτώση της τάξης του 2,74% και διαμορφώνεται στις 10.879 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall Street οδεύουν προς την χειρότερη εβδομάδα τους το τελευταίο 6μηνο, με τον Dow Jones στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις να χάνει 7,2%, την στιγμή που S&P 500 και Nasdaq έχουν καταγράψει απώλειες 6% και 5% αντίστοιχα, καθώς οι φόβοι για νέα έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός εντείνονται.

Μόλις την Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν συνολικά περισσότερα από 90.000 κρούσματα της νόσου, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων λοιμώξεων σημείωσε χθες νέα υψηλά. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχεται και το σύστημα υγείας σε μία σειρά πολιτειών, όπου παρατηρείται τόσο αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό, όσο και αύξηση των διασωληνώσεων.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 1.021 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 8,94 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ως εδώ.

Στο ταμπλό, απώλειες 3,5% καταγράφει η μετοχή της Apple, λίγες ώρες αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις iPhone κατέγραψαν απώλειες 16%.

Παρόμοια εικόνα και για την μετοχή της Amazon, η οποία υποχωρεί κατά 2,2% παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα της εταιρείας για το γ' τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Βουτιά» άνω του 15% καταγράφει η μετοχή της Twitter, στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας, οι οποίες έδειξαν συρρίκνωση του αριθμού των νέων χρηστών της πλατφόρμας, ενώ στον αντίποδα ισχυρά κέρδη 7% καταγράφει η μετοχή της Alphabet, τα αποτελέσματα τριμήνου της οποίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Πιο αναλυτικά, η Alphabet κατέγραψε σημαντική άνοδο πωλήσεων στο γ΄ τρίμηνο, καθώς έπειτα από το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, τα έσοδα από τις διαφημίσεις έχουν αποκατασταθεί. Η μετοχή της Alphabet έχει σημειώσει άνοδο 13% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις του γ΄ τριμήνου ανέρχονται σε 46,2 δισ. δολάρια, κατά 15% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Τα κέρδη της Alphabet ήταν 11,2 δισ. δολάρια ή 16,40 δολάρια ανά μετοχή, σύγκριση με τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν 7,698 δισ. δολάρια ή 11,18 ανά μετοχή.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, αύξηση πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ωστόσο οι περικοπές των επιδομάτων για εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς και η αναζωπύρωση του Covid-19 σε όλη τη χώρα, είναι πιθανό να περιορίσουν τις δαπάνες στο δ΄ τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,4% τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από αύξηση 1% τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1% τον Σεπτέμβριο.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ωστόσο και τις αποταμιεύσεις τους για να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αποταμίευσης να μειωθούν στο 14,3% από 14,8% τον Αύγουστο, αφού είχαν φτάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 33,6% τον Απρίλιο.