Νέες απώλειες στις ευρωγορές εν μέσω παγκόσμιου sell-off

Νέες απώλειες στις ευρωγορές εν μέσω παγκόσμιου sell-off

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν για ακόμα μία ημέρα τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω των κλυδωνισμών που επικρατούν στην αμερικανική αγορά και έχουν μεταδόθηκαν στο σύνολο των παγκόσμιων αγορών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε καταγράφοντας απώλειες 1,14% υποχωρώντας στις 351,06 μονάδες, το οποίο είναι το χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν, συγκεκριμένα από τις 6 Δεκεμβρίου του 2016 σύμφωνα με το FactSet.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,58% στις 11.066 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εμφάνισε απώλειες 1,21% και ολοκλήρωσε στις 4.924 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κατέγραψε πτώση 0,76% και έκλεισε στις 6.947 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 1,87% στις 18.471 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να ολοκληρώνει με απώλειες 1,55% στις 8.866 μονάδες.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν για ακόμα μία ημέρα οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,9% συνολικά, έπειτα από τις νέες μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Wall Street. 

Υπενθυμίζεται ότι στην αμερικανική αγορά σημειώθηκαν χτες μεγάλες ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο και ειδικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να συνεχίζουν και σήμερα με σημαντικές απώλειες τις διαπραγματεύσεις τους.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Wall Street αποτελούν οι δηλώσεις του μάνατζερ του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, Ray Dalio, πως οι επενδυτές ζουν μέρες του 1930.

Πίσω στην Ευρώπη, ακόμα ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, με τον κλάδο να υποχωρεί συνολικά κατά 2,2%. Μάλιστα, η βρετανική CYBG κατέγραψε βουτιά 16,91% έπειτα από την ανακοίνωσή της ότι ετοιμάζεται για «μια περίοδο αβεβαιότητας» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Τέλος, η Renault είδε την μετοχή της να υποχωρεί και σήμερα, αλλά σε πιο ήπια επίπεδα (-1,19%), στον απόηχο της σύλληψης του CEO της Nissan Κάρλος Γκοσν, ο οποίος κατέχει διοικητική θέση και στον γάλλο αυτοκινητοκατασκευαστή.