8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές

Διατηρείται για ακόμα μία ημέρα το αρνητικό κλίμα στις αγορές της Γηραιάς ηπείρου, οι οποίες κινούνται ξανά σε αρνητικό έδαφος και βρίσκονται σε τροχιά για να ολοκληρώσουν τη χειρότερη εβδομάδα τους των τελευταίων έξι μηνών, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης και της επικείμενης - νωρίτερα από το αναμενόμενο - σύσφιξης πολιτικής της Fed.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπειτα από μια προσπάθεια θετικής αντίδρασης στο άνοιγμα διέγραψε γρήγορα τα όποια μικρά κέρδη είχε και πλέον υποχωρεί κατά 0,4% κινούμενος στις 465,5 μονάδες, μετά τις απώλειες 1,5% που σημείωσε χτες.

Ο κλάδος των εξορύξεων δείχνει να ανακάμπτει από τη βουτιά 4% που εμφάνισε χτες καθώς οι τιμές του χαλκού εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης, ωσ΄τοσο συνεχίζει να παρουσιάζει και σήμερα μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρες.

Παράλληλα, τα αγαθά πολυτελείας ακολουθούν πορεία για εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 6%, αντιμετωπίζοντας πίεση από τα σημάδια επιβράδυνσης που έδειξαν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.

Γενικότερα, χαρακτηριστικό είναι ότι έπειτα από 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις - το μεγαλύτερο θετικό σερί του τα τελευταία 15 χρόνια - και διαδοχικά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ο Stoxx 600 αυτό το πενθήμερο βρίσκεται σήμερα στο -2,2%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπου στην Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά 0,55% και βρίσκεται στις 15.675 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,4% κινούμενος στις 6.576 μονάδες και στην Βρετανία ο FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7.039 μονάδες με -0,3%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται στο -0,5% και τις 25.791 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχωρεί κατά 0,1% κινούμενος στις 8.892 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν απροσδόκητη πτώση τον Ιούλιο, εγείροντας ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μετά από μικρή άνοδο 0,2% τον Ιούνιο σημείωσαν μεγάλη πτώση κατά 2,5% την ώρα που αναλυτές περίμεναν μια ήπια υποχώρηση της τάξεως του 0,2%.

Στις εταιρικές επιδόσεις πάντως, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons σημειώνει άλμα 4,3% και βρίσκεται στην κορυφή του Stoxx 600, αφότου έγινε γνωστό ότι συμφώνησε σε προσφορά εξαγοράς της ύψους 9,54 δισ. δολαρίων, ενώ η Marks and Spencer πραγματοποιεί ράλι άνω του 10% αφότου αναβάθμισε το outlook της κερδοφορίας της.