Νέες απώλειες στην Wall Street - Ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο

Νέες απώλειες στην Wall Street - Ολοκληρώθηκε η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι ανησυχίες από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και η συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας μόλις τρεις ημέρες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, έφεραν αρνητικά πρόσημα στην συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 157 μονάδων ή 0,59% και διαμορφώθηκε στις 26.501 μονάδες, ενώ πτώση 1,21% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.269 μονάδες.

«Βουτιά» 2,45% κατέγραψε, τέλος, και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε κάτω από τις 11.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 10.911 μονάδες.

Οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν με αυτόν τον τόπο την χειρότερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο, με τον Dow Jones στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις να χάνει 6,5%, την στιγμή που S&P 500 και Nasdaq έχουν καταγράψει απώλειες 5,6% και 5% αντίστοιχα, καθώς οι φόβοι για νέα έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός εντείνονται.

Μόλις την Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν συνολικά περισσότερα από 90.000 κρούσματα της νόσου, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων λοιμώξεων σημείωσε χθες νέα υψηλά. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχεται και το σύστημα υγείας σε μία σειρά πολιτειών, όπου παρατηρείται τόσο αύξηση των νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό, όσο και αύξηση των διασωληνώσεων.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 1.021 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, σε απόλυτους αριθμούς.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 8,94 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ως εδώ.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής των δυο σωμάτων του Κογκρέσου στέλνουν αναμεικτά μηνύματα σχετικά με το πότε θα μπορούσε να περάσει ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. 

Από τη μια πλευρά ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει ένα πακέτο στήριξης από την επόμενη χρονιά, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος των Δημοκρατικών τόνισε ότι «δεν είναι ανάγκη να υπάρξει τόσο μεγάλο διάστημα αναμονής».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «Μετά τις εκλογές θα λάβουμε το καλύτερο πακέτο στήριξης που έχετε δει ποτέ». 

Στο ταμπλό, απώλειες 5,6% κατέγραψε η μετοχή της Apple, λίγες ώρες αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις iPhone κατέγραψαν απώλειες 20%.

Παρόμοια εικόνα και για την μετοχή της Amazon, η οποία υποχώρησε κατά 5,5%, παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα της εταιρείας για το γ' τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Βουτιά» άνω του 20% κατέγραψε η μετοχή της Twitter, στον απόηχο των ανακοινώσεων της εταιρείας, οι οποίες έδειξαν συρρίκνωση του αριθμού των νέων χρηστών της πλατφόρμας, ενώ στον αντίποδα ισχυρά κέρδη 3,8% κατέγραψε η μετοχή της Alphabet, τα αποτελέσματα τριμήνου της οποίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Πιο αναλυτικά, η Alphabet κατέγραψε σημαντική άνοδο πωλήσεων στο γ΄ τρίμηνο, καθώς έπειτα από το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, τα έσοδα από τις διαφημίσεις έχουν αποκατασταθεί. Η μετοχή της Alphabet έχει σημειώσει άνοδο 13% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις του γ΄ τριμήνου ανέρχονται σε 46,2 δισ. δολάρια, κατά 15% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Τα κέρδη της Alphabet ήταν 11,2 δισ. δολάρια ή 16,40 δολάρια ανά μετοχή, σύγκριση με τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν 7,698 δισ. δολάρια ή 11,18 ανά μετοχή.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, αύξηση πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ωστόσο οι περικοπές των επιδομάτων για εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς και η αναζωπύρωση του Covid-19 σε όλη τη χώρα, είναι πιθανό να περιορίσουν τις δαπάνες στο δ΄ τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,4% τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από αύξηση 1% τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1% τον Σεπτέμβριο.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ωστόσο και τις αποταμιεύσεις τους για να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αποταμίευσης να μειωθούν στο 14,3% από 14,8% τον Αύγουστο, αφού είχαν φτάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 33,6% τον Απρίλιο.