Νέες απώλειες στη Λεωφόρο Αθηνών

Νέες απώλειες στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άλλη μια πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στις δαιδαλώδεις και θολές διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να οριοθετούν κατ'' απόλυτο τρόπο το κλίμα.

Οι τραπεζικές μετοχές «ελέγχουν» σχεδόν το 90% των όγκων που διακινούνται στο Χ.Α. ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιρροή τους στη διαμορφούμενη ψυχολογία της αγοράς αλλά και στο μεσοπρόθεσμο momentum. Παράλληλα, καταγράφεται έντονο παρασκήνιο σε ότι αφορά τα βιβλία προσφορών ενώ οι πληροφορίες για την πορεία έλκυσης κεφαλαίων, δημιουργούν ένα κλίμα σύγχυσης, το οποίο καθρεφτίζεται και στο ταμπλό.

Ισχυρό trading και arbitrage ξένων, αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις και κινήσεις χωρίς καμιά επενδυτική αλληλουχία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων συνεδριάσεων στις τραπεζικές μετοχές, δημιουργούν μια εικόνα αγοράς που φοβίζει...

Πάντα βεβαίως το πολιτικοοικονομικό ρίσκο είναι κεντρικός καταλύτης, οπότε όλες αυτές οι νέες καθυστερήσεις και το νέο «κρυφτούλι» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για ισοδύναμα και άλλα, μόνο θετικά δε συνδράμουν στη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Και όσο η αγορά βρίσκεται υπό την ομηρία των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των ανοικτών βιβλίων, της δυστοκίας έλκυσης κεφαλαίων και της δύσκολης πολιτικοοικονομικής συγκυρίας, σοβαρό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί ούτε στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, η αγορά έδειξε για άλλη μια συνεδρίαση εγγενή αδυναμία να βγάλει αντίδραση.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει απολύτως τραπεζοκεντρική, ασχέτως αν οι… μεγάλες τραπεζικές μετοχές πλέον είναι μόλις τέσσερις τον αριθμό, ενώ τα μη τραπεζικά – ισχυρά blue chips – παρ' ότι λειτουργούν ως αναχώματα και «καταφύγια», εντούτοις σπάνια μπαίνουν στη θέση του οδηγού ενός momentum.

Βεβαίως, αν επιτευχθεί – όπως συγκλίνουν ορισμένες πληροφορίες – συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ώστε να απελευθερωθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, τότε μια αντίδραση δε θα πρέπει να αποκλειστεί. Για κάτι καλύτερο και πιο ανθεκτικό, θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζικών μετοχών και κατόπιν να ζυγιστούν εκ νέου τα δεδομένα.

Σήμερα Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 667,88 μονάδες με απώλειες 0,64%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 675,22 μονάδες και χαμηλό στις 664,73 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε έχασε τις 200 μονάδες με κλείσιμο στις 198,68 μονάδες με απώλειες 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 169,83 μονάδες με νέα πτώση 4,86%!

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,94 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 305,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 109,2 εκατ. διακινήθηκαν στη Eurobank, τα 70,54 εκατ. στην Πειραιώς και τα 12,33 εκατ. στην Εθνική.

Η εικόνα των τραπεζών σήμερα ήταν μεικτή καθώς η Εθνική δέχτηκε πιέσεις 8,16%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,76% (έφτασε να υποχωρεί έως 13,10%) η Attica Bank -14,29% και η Τρ. Ελλάδος -0,11%. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,65% (παρ'' ότι υποχωρούσε έως 9,30%) και η Eurobank +4%.

Στο χώρο του Large Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Jumbo +1,61%, Folli Follie +1,78%, Viohalco +0,93%, ΟΛΠ +0,52%, Motor Oil +0,46% και Μυτιληναίος +0,22%, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ -2,89%, ΔΕΗ -1,42%, ΟΠΑΠ -1,36%, Lamda Development -1,65%, Grivalia Properties -1,51% κ.ο.κ.

Παρά την πτώση του Γ.Δ. σχετική ισορροπία υπήρξε στο σύνολο της αγοράς με 48 μετοχές σε άνοδο και 54 σε πτώση.