Βουτιά 600 μονάδων για τον Dow Jones με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Βουτιά 600 μονάδων για τον Dow Jones με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τρεις βασικοί δείκτες της wall street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και τον βιομηχανικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,3% καταγράφοντας απώλειες άνω των 600 μονάδων, έπειτα από την προαναγγελία Τραμπ για αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Κυριακή προανήγγειλε σε ανάρτησή του ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%. Την εξέλιξη επιβεβαίωσαν σήμερα και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, όπως ο εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ αλλά και ο ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση όταν ενημερώθηκαν πως η κινεζική πλευρά επεδίωκε να υπαναχωρήσει από προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Ο Ρ. Λάιτχαϊζερ προσδιόρισε μάλιστα και το χρόνο εφαρμογής της απόφασης Τραμπ, δηλώνοντας ότι οι νέοι δασμοί ύψους 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής εάν δεν υπάρξει συμφωνία, κατηγορώντας και αυτός το Πεκίνο ότι παρενέβη τις δεσμεύσεις του.   

Στον απόηχο των γεγονότων ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οικονομολόγοι της ING έγραψαν σε έκθεσή τους πως εφόσον ο Λιου συμμετάσχει στην αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, «αυτό θα δείχνει το πόσο σοβαρά λαμβάνει τα πράγματα η Κίνα και θα είναι ένδειξη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν περαιτέρω».

Μέχρι στιγμής πάντως, η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στην προοπτική νέων δασμών ήταν συγκρατημένη και σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δέχεται ισχυρές πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και χάνει 609 μονάδες ή 2,3%%, κινούμενος στις 25.888 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 υποχωρεί επίσης κατά 1,95% ή 57,6 μονάδες και κινείται στις 2.874 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, που χάνει 189 μονάδες ή 2,35% και βρίσκεται στις 7.933 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, σημαντικές βουτιά σχεδόν 10% πραγματοποιεί η μετοχή της φαρμακευτικής Aramark έπειτα από την ανακοίνωση χαμηλότερα των εκτιμήσεων νούμερα σε κέρδη και πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Πίεση δέχονται και οι μετοχές της Tesla, που υποχωρούν κατά σχεδόν 2%, έπειτα από την ανακοίνωση του Έλον Μασκ να αυξήσει το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κατά σχεδόν 20% επενδύοντας 25 εκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, κέρδη 4% εμφανίζει η μετοχή της Crocs έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της εταιρείας υποδημάτων τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο +3,8% κινείται και η μετοχή της GW Pharmaceuticals έπειτα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων σε υπό δοκιμή φάρμακο της εταιρείας.