Νέα υψηλά έτους για το γενικό δείκτη στο Χ.Α.

Νέα υψηλά έτους για το γενικό δείκτη στο Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 2,21% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά έτους, στις 632,75 μονάδες. Διέγραψε έτσι τις απώλειες που κατέγραφε από την αρχή του έτους και πλέον ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,22%.

Διατηρείται η δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ο γενικός δείκτης κατάφερε να αντιδράσει στη σημερινή συνεδρίαση διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωσε χθες, καθώς από την έναρξη της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος διευρύνοντας τα κέρδη του κατά τη διάρκεια αυτής. Πλέον η αγορά πέραν της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αρχίζει να προεξοφλεί και κάποια θετικά νέα όσο αφορά την οικονομία και τις επενδύσεις, όπου σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτών τότε θα οδηγήσουν το γενικό δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα των 700 μονάδων.

Κοντά στα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιώντας κέρδη 3,91%, με τις μετοχές του κλάδου να ενισχύονται κυρίως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να πραγματοποιεί για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank με 7,14%, ενώ ο όγκος για τις τραπεζικές μετοχές ολοκληρώθηκε περίπου στο ήμισυ του χθεσινού, ενώ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στη μετοχή της Alpha Bank με 6,936,971 τεμάχια.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και για την πλειοψηφία των υπόλοιπων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του ΟΤΕ με 7,02%, ε τη μετοχή της ΕΕΕ να πραγματοποιεί διπλάσιο όγκο από το χθεσινό με 59,198 τεμάχια.

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε σήμερα η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου, καθώς διαμορφώθηκε στο 8,810%, ενώ πτώση κατέγραψε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία διαμορφώθηκε στο 7,407%.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης διέγραψε σήμερα τις απώλειες που κατέγραφε από την αρχή του έτους, καθώς επίσης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα βρισκόμενος εκ νέου στην υπέρ αγορασμένη περιοχή με τον RSI να βρίσκεται στο 70,18, με την επόμενη αντίσταση για το γενικό δείκτη βρίσκεται στις 647 μονάδες (γραμμή ΑΒ) με τη στήριξη να βρίσκεται στις 613 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,305 με κέρδη 2,35%, της Alpha Bank στα €2,28 με κέρδη 1,78%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,2920 με κέρδη 5,80%, και της Eurobank στα €1,05 με κέρδη 7,14%.

Στην υπέρ-αγορασμένη ζώνη παρέμεινε και σήμερα η μετοχή του Μυτιληναίου με τον RSI να βρίσκεται στο 73,65 αυξάνοντας τις πιθανότητες στις επόμενες συνεδριάσεις να ακολουθήσει μία διόρθωση στην τιμή της μετοχής, ενώ παρέμεινε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από το κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,2234. Η μετοχή έκλεισε στα €4,11 με κέρδη 1,48%.

Κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Μέτκα, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,6136. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,26% και έκλεισε στα €7,22.

Πάνω από το επίπεδο αντίστασης των €11,4943 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή των Jumbo, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο εάν θα διασπάσει ανοδικά το πλευρικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό. Η μετοχή έκλεισε στα €11,51 με κέρδη 2,77%.

Στα υψηλά των τελευταίων τριών συνεδριάσεων ολοκλήρωσε σήμερα μετοχή του Ελλάκτωρα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν θα καταφέρει να κινηθεί ανοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις ή θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €11,4673. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,44% και έκλεισε στα €1,41.

Πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση σήμερα η μετοχή της Γεκ Τέρνα, με τον προβληματισμό για την πορεία της μετοχής να παραμένει και τη στήριξη να βρίσκεται στα  €1,6061. Η μετοχή ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση στα €1,80 αμετάβλητη.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €94,16 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €7,05. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη, 69 κινήθηκαν ανοδικά, 32 πτωτικά και 142 παρέμειναν αμετάβλητες.