Σε υψηλά διμήνου στο Χ.Α. εν μέσω νέου ράλι διεθνώς

Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2019, 18:08
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές να έχουν επιστρέψει για τα καλά, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερες «περιοχές» που θεωρούνται κομβικές – τεχνικά και ουσιαστικά – για τη συνέχεια, το ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγό την Πειραιώς για 2η συνεχή συνεδρίαση, έκλεισε σε νέα υψηλά δύο μηνών!

Ήταν η 11η ανοδική συνεδρίαση στις δεκατρείς τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο που συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα και να κλείνει την «ψαλίδα» με την αγορά ομολόγων, που εδώ και πολλές ημέρες είχαν ξεκινήσει σημαντική αποκλιμάκωση, με το δεκαετές να πέφτει σε χαμηλό έξι και πλέον μηνών, μολονότι σήμερα «τσιμπάει» λίγο ανοδικά.

Παρ' ότι λοιπόν το Χ.Α. - έχοντας μειωμένα αντανακλαστικά λόγω απουσίας ισχυρών επενδυτών – άργησε να κινηθεί, εντούτοις ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα αντανακλούσε τη μείωση του ρίσκου χώρας, όπως αυτή αποτιμάται στις αποδόσεις των ομολόγων.

Παράλληλα, η κινητικότητα και οι έντονες διεργασίες που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο έχουν αφυπνίσει κάποιες εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και κυρίως όσες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες τον Ιανουάριο.

Οδηγός στην ανάκαμψη είναι ο τίτλος της Πειραιώς που μετά το +14,04% χθες, ενισχύθηκε σε ποσοστό 15,98% σήμερα με κλείσιμο στα 0,7580 ευρώ και όγκο 4 εκατ. τεμάχια. Θυμίζουμε πως η Πειραιώς είχε υπερπιεστεί χάνοντας 32,1% τον Ιανουάριο με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Οι πληροφορίες ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί από την Πειραιώς θα προχωρήσει στη μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων που οφείλει να πληροί η τράπεζα, δίνουν ώθηση στη μετοχή.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) φαίνεται πως η εικόνα χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι βελτιωμένη, κάτι που «επιτρέπει» τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακών απαιτήσεων, για πρώτη φορά από το 2015.

Παράλληλα, κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει και στη διαδικασία δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα «φορτωθεί» όλα τα κόκκινα δάνεια, αν και λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, ενώ είναι πρόωρο οποιοδήποτε συμπέρασμα, καθώς τέτοια σενάρια έχουν κυκλοφορήσει πολλάκις την τελευταία διετία.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης κάνοντας αρχικά ενδοσυνεδριακή διόρθωση, έκανε γύρισμα και τελικώς έκλεισε στις 652,71 μονάδες με άνοδο 0,85% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 644,26 μονάδες περίπου 80 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε ξανά πολύ μικρή καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 34,29 εκατ. ευρώ, επίδοση που κάθε άλλο παρά... εχέγγυα για διατήρηση της αντίδρασης δίνει. Όμως, αυτή η κίνηση της αγοράς ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών και όχι λόγω καταιγισμού αγορών, αλλά όπως και να 'χει, η εικόνα είναι βελτιωμένη.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.729,38 μονάδες μα άνοδο 0,53%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.066,30 μονάδες με κέρδη 1,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 408,37 μονάδες με άνοδο 3,41%, επανερχόμενος πάνω από τις 400 μονάδες για πρώτη φορά από τα μέσα Γενάρη.

Πλην της Πειραιώς, καλή η εικόνα είχε η Alpha Bank που ενισχύθηκε κατά 5,62%, ενώ η Εθνική κέρδισε 3,11%. Αντιθέτως, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,33%, καθώς θυμίζουμε ότι είναι και η μοναδική τραπεζική μετοχή που έκλεισε θετικά τον Ιανουάριο!

Στο χώρο των blue chips, ράλι έκανε ο όμιλος Viohalco συμπαρασύροντας και τις θυγατρικές της, εν μέσω διεθνούς αύξησης τιμών στα μέταλλα. Η Viohalco έκλεισε με άνοδο 7,24%, με την Cenergy Holdings στο +4,41% και την ElvalHalcor στο +4,29%.

Γενικότερα οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές των υποδομών κινήθηκαν ανοδικά, με την Τέρνα Ενεργειακή στο +4,03%, τη ΔΕΗ +3,42% και τη ΓΕΚ Τέρνα +2,53%. Καλή εικόνα στον Large Cap είχαν επίσης οι Fourlis +2,97%, Lamda Development +1,63%, Jumbo +1,10% και Ελλάκτωρ +1,01%.

Στο χώρο του Mid Cap με τεράστιες απώλειες 19,05% έκλεισε η J&P Άβαξ με τους επενδυτές να είναι απογοητευμένοι από τους όρους που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου, καθώς άλλη τιμή είχε οριστεί αρχικά και όλη... προέκυψε! Από εκεί και πέρα, στο μεσαίο χώρο καλή συμπεριφορά είχαν τίτλοι όπως Attica Bank +7,77%, MIG +4,97%, Intralot +4,74%, Intracom Holdings +2,36%, MLS +2,46% και Πλαστικά Θράκης +1,40%. Στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.

Νέα εντυπωσιακή κίνηση διεθνώς

Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται ήδη σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, ο Dow Jones διαπραγματεύεται πλέον πέριξ των 25.400 μονάδων (!!), ο S&P 500 πάνω από τις 2.700 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq φλερτάρει με την υπέρβαση (και) των 7.400 μονάδων!

Εντυπωσιακό ράλι έχουμε και στην Ευρώπη σήμερα με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κινείται πάνω από τις 7.170 μονάδες με άνοδο 2%, τον DAX στη Φρανκφούρτη πάνω από τις 11.350 μονάδες με ράλι +1,60% και τον CAC 40 στο Παρίσι να έχει ξεπεράσει τις 5.050 μονάδες με άνοδο 1,47%.

 

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα