Νέα υψηλά 6,5 μηνών με τζίρο πάνω από 70 εκατ. στο Χ.Α.

Νέα υψηλά 6,5 μηνών με τζίρο πάνω από 70 εκατ. στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά εξίμισι μηνών έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση όπου οι long κλιμάκωσαν προοδευτικά το αγοραστικό τους κρεσέντο, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης τάσης, κάτι που έφερε «σεβαστό» τζίρο και που προσδίδει ποιότητα στην εν λόγω κίνηση.

 Στο χθεσινό μας σχόλιο είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο πως η πορεία του τζίρου δείχνει ξεκάθαρα το που κατευθύνεται το momentum μιας αγοράς και αν αυτό το momentum έχει ποιότητα και αντοχές. Η πορεία της αξίας συναλλαγών όλες τις τελευταίες εβδομάδες μαρτυρά ότι το momentum της αγοράς είναι ανοδικό με τους long να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Και τούτο διότι την τελευταία εβδομάδα της ανοδικής κίνησης που ολοκλήρωσε τις έξι σερί κερδοφόρες, ο μέσος τζίρος έφτασε στα 81 εκατ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα που υπήρξε εύλογη διόρθωση η μέση αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 45,7 εκατ. ευρώ (-44,3%), ενώ η «επιστροφή» της αγοράς αυτή την εβδομάδα, γίνεται με νέα ενίσχυση του τζίρου!

Την Τρίτη, που ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,06% ο τζίρος ανήλθε στα 59,17 εκατ. ευρώ, χθες ο τζίρος έφτασε στα 68,59 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ανήλθε στα 71,72 εκατ. ευρώ, με τα 8,64 εκατ. ευρώ, ήτοι το 13% του συνόλου σε πακέτα.

Είναι εξαιρετικά θετικό για την αγορά το ότι δημιουργείται «μαγιά» κεφαλαίων στο σύστημα, καθώς με τζίρους 25 και 30 εκατ. ευρώ, η όποια άνοδος της αγοράς δεν είναι βιώσιμη.

Σήμερα λοιπόν οι long επικράτησαν κατά κράτος και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο, ενώ και στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν τέσσερις φορές περισσότερες απ' όσες υποχώρησαν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 719,90 μονάδες με άνοδο 1,37%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 709,17 μονάδες (-0,14%) μιάμιση ώρα μετά την έναρξη, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 723,52 μονάδες (+1,88%) λίγο πριν το κλείσιμο. Πρόκειται για νέα υψηλά σχεδόν εξίμισι μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από τις 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Το διάγραμμα της αγοράς σήμερα είναι εξαιρετικό, αν και για 2η συνεδρίαση το τελευταίο διάσημα ο Γ.Δ. έδειξε αδυναμία στη διάσπαση της αντίστασης των 720 μονάδων.

Θυμίζουμε πως και στις 4 Μαρτίου ο Γ.Δ. είχε υψηλό ημέρας στις 723,37 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε με πτώση 1,18% στις 704,21 μονάδες. Τώρα βεβαίως, η διόρθωση έχει γίνει, οι βάσεις έχουν μπει, οπότε αν όχι αύριο, την επόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί περαιτέρω αναρρίχηση της αγοράς.

O FTSE 25 έκλεισε στις 1.873,90 μονάδες με άνοδο 1,17%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.158,23 μονάδες με άνοδο 1,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 582,11 μονάδες με άνοδο 3,60%. Είναι η τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη αυτή την εβδομάδα, μετά το +2,15% χθες και το +3,73% προχθές.
Πάντως, στις τράπεζες έγινε αρκετό trading εν μέσω εναλλαγών στα ποσοστά ανόδου. Ξεχώρισαν οι Εθνική και Alpha Bank με άνοδο 5,16% και 4,78% αντίστοιχα, ενώ οι Πειραιώς και Eurobank ενισχύθηκαν 1,65% και 1,23% αντίστοιχα.

Στον ευρύτερο FTSE 25 παραφωνία ήταν η Motor Oil που υποχώρησε κατά 2,51%, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Jumbo και Fourlis. Από εκεί και πέρα, καλή εικόνα με κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΟΤΕ (+2,70% και πάνω από τα 11 ευρώ πλέον), Viohalco, Aegean Airlines, EXAE και Grivalia Properties.

Κέρδη άνω του 1% είχαν blue chips όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε το νέο ράλι της MIG (+9,49%), ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Νηρέας, Κέκροπας, Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Κρέτα Φαρμ, Περσεύς, ΙΑΣΩ, Αλουμύλ, Προοδευτική, Κορδέλλου, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Πλαστικά Κρήτης, Παπουτσάνης, Δρομέας, Quality & Reliability και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 92 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 22 που υποχώρησαν.