Ρελάνς αγοραστών και νέα υψηλά 13 μηνών στο Χ.Α.

Ρελάνς αγοραστών και νέα υψηλά 13 μηνών στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή είναι η επάνοδος των αγοραστών στην τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης όπου με αιχμή την Πειραιώς αλλά και κάποια blue chips της πραγματικής οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και τις 850 μονάδες, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου 2018.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε πολύ αργό τέμπο και με ήπιες διορθωτικές τάσεις αλλά και με εναλλαγές προσήμου, όμως ήταν εμφανές ότι – για ακόμη μια φορά – οι long διατηρούσαν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο, ενώ ισχυρές ρευστοποιήσεις δεν παρουσιάστηκαν.

Η αγορά εξακολουθεί να «χτίζει» στην προσδοκία αλλαγής πολιτικού σκηνικού στις αρχές Ιουλίου, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον και κρατάει σε εγρήγορση όλο το σύστημα. Τα κεφάλαια που έχουν εισαχθεί στην αγορά παραμένουν μέσα, ενώ μέσα της αναδιάταξης και των εναλλαγών θέσεων, ανατροφοδοτείται – με νέους πρωταγωνιστές – η δυναμική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η αγορά ήταν σε ήπια διόρθωση ή σε εξισορροπητική κίνηση ο τζίρος κινούνται σε πολύ χαμηλά – για τα τρέχοντα στάνταρ – επίπεδα, ενώ μόλις ο Γ.Δ. άρχισε να ανεβάζει στροφές μέσω βελτίωσης της εικόνας του FTSE 25, υπήρξε και αναθέρμανση της αξίας συναλλαγών.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 852 μονάδες με άνοδο 1%, ενώ ο τζίρος φτάνει στα 74 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη χθεσινή επίδοση των 72,99 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς ξεχωρίζει σε όλο τον Large Cap με άνοδο 7,77%, άνω του 3% ενισχύονται οι ΔΕΗ και ΟΛΠ, άνω του 2% κερδίζουν οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Fourlis και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΧΑΕ και Lamda Development.

Απώλειες 2,16% καταγράφει ο Τιτάν, ενώ ήπια πτώση σημειώνουν οι Coca Cola HBC, Jumbo, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα για ακόμη μια συνεδρίαση είναι βελτιωμένη, με την Attica Bank να κερδίζει άνω του 7%, οι AVAX και Intralot ενισχύονται άνω του +6%, η Νηρέας +5,85%, ενώ πλέον του 3% ενισχύονται οι MIG, Κλουκίνας Λάππας και Κέκροπας.  

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Frigoglass (λόγω βελτιωμένων αποτελεσμάτων), Φιερατέξ, Pasal, Μπήτρος, Μαθιός Πυρίμαχα, Ίντεργουντ, Ιντεάλ, Κορδέλλου, Audiovisual, Newsphone, Σελόντα και Κτήμα Λαζαρίδη. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.