Νέα συντριβή στο Χ.Α. - Η αγορά «μισεί» τη στείρα παροχολογία

Νέα συντριβή στο Χ.Α. - Η αγορά «μισεί» τη στείρα παροχολογία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Σεπτέμβριο να έχει μόνο πτωτικές συνεδριάσεις, κάνοντας κάκιστο... ποδαρικό από κάθε άποψη.

Με την κρίση σε Τουρκία και Ιταλία να μαίνεται με απρόσμενες επιπτώσεις, τις αναδυόμενες οικονομίες να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, την Αμερική να κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο εντείνοντας τις περιχαρακώσεις – κάτι που ενισχύει το δολάριο και τους αμερικανικούς δείκτες – η εποχή που η Ελλάδα βγαίνει – τυπικά – από τα μνημόνια δεν είναι καλή.

Η χώρα παραμένει αθωράκιστη, χωρίς να έχει πείσει ότι μπορεί (και ότι θέλει) να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις προσαρμογής που έχουν υπογραφεί, ο φθηνός δανεισμός και η «προστασία» των εταίρων σταματά, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να βαραίνονται από εγχώρια τοξικά, κόκκινα δάνεια και άλλα.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον, οι φήμες και οι διαρροές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ρελάνς ενόψει ΔΕΘ και με άλλοθι την τυπική λήξη των μνημονίων, προσχωρώντας σε παλαιοκομματικές τακτικές παροχολογίας άλλων εποχών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σ'' όλη την επενδυτική κοινότητα.

Παρ'' ότι λοιπόν σήμερα καταγράφηκε θετική διόρθωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να πέφτει στην περιοχή των 4,40% ενώ χθες Τετάρτη είχε εκτοξευτεί ως και το 4,64%, στην αγορά των μετοχών οι πωλητές κυριάρχησαν ξανά.

Μολονότι αρχικά έγινε κάποια προσπάθεια αντίδρασης, επανάκτησης των 700 μονάδων και «απόδρασης» από τα χαμηλά ενάμιση έτους, εντούτοις, μετά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, οι short κυριάρχησαν, επιβεβαιώνοντας την κάκιστη ψυχολογία, την ανασφάλεια και το ασταθές περιβάλλον για τους long.

Καταγράφηκε πλήρης αδυναμία διαμόρφωσης momentum έστω και τεχνικής αντίδρασης, ενώ το trading – τυχοδιωκτικού τύπου – στις τράπεζες κυριάρχησε, οδηγώντας σε μεγάλες διακυμάνσεις αλλά και νέο άδειασμα τον κλάδο.

Και όλα αυτά, παρ'' ότι ο Γ.Δ. προέρχονταν από 5ήμερο πτώσης σε ποσοστό 6,30%, ο τραπεζικός δείκτης έχανε 17,30%, ενώ σε επιμέρους τραπεζικές μετοχές (Πειραιώς) η πτώση έφτανε έως το 19,50% το ίδιο διάστημα.

Σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω διακυμάνσεων και παλινδρομήσεων έκλεισε στις 688,77 μονάδες με πτώση 1,05%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 704,27 μονάδες (+1,18%) και χαμηλό στις 684,82 μονάδες (-1,62%). Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι της χθεσινής ημέρας, αλλά πολύ αυξημένη έναντι του μέσου όρου του προηγούμενου διμήνου, καθώς έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος ήταν στα 70,17 εκατ. ευρώ, την Τρίτη ήταν στα 51,95 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 60,64 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από το μέσο τζίρο του προηγούμενου διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου.

Για να φανεί η διαφορά, τονίζουμε πως οι μέσες συναλλαγές του Ιουλίου ήταν μόλις 25 εκατ. ευρώ, ενώ του Αυγούστου ήταν 36,3 εκατ. ευρώ, με τα 129,5 εκατ. όμως να γίνονται στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.806,64 μονάδες με πτώση 0,90%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.164,88 μονάδες με σημαντικές απώλειες 2,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω μεγάλης διακύμανσης έκλεισε στις 632,35 μονάδες με πτώση 0,74%.

Στις τράπεζες που είχαν πολύ αυξημένη διακύμανση λόγω του trading, η Εθνική έκλεισε με πτώση 3,15% και η Eurobank -1,04%. Αντιθέτως η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,65%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη, δείχνοντας πλήρη αδυναμία αντίδρασης, παρά το 5ήμερο -19,50%.

Κακή ήταν η εικόνα και στο χώρο των blue chips, όπου απώλειες άνω του 4% είχε η Aegean Airlines, άνω του 3% έχασαν οι Μυτιληναίος και ΔΕΗ, ενώ σημαντική πτώση από 2% έως 3% είχαν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης. Με απώλειες έκλεισαν επίσης τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

Αντιθέτως, για άλλη μια φορά ξεχώρισε η μετοχή της Motor Oil με άνοδο 2,72%, κλείσιμο στα 20,80 ευρώ έχοντας και το 2ο μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 7,12 εκατ. ευρώ, ενώ με κέρδη έκλεισαν επίσης οι Jumbo, Τιτάν και ΟΛΠ.

Στο χώρο του Mid Cap μόνο τέσσερις μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος (Υγεία, Νηρέας, ΚΛΜ και Τεχνική Ολυμπιακή), ενώ ισχυρές ήταν οι απώλειες για τίτλους όπως Intralot -6,07%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -3,94%, Ελλάκτωρ -3,82%, Intracom Holdings -3,73%, J&P Άβαξ -3,53%, Attica Bank -2,99%, MIG -2,89%, Cenergy Holdings -2,50%, Κρι Κρι -2,56%, Ικτίνος -2,17% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 21 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 78 που υποχώρησαν, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε.