7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με «φτερά» από την Airbus

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές με «φτερά» από την Airbus

Ανοδική πορεία που έχει φέρει τον Stoxx 600 σε νέα ιστορικά υψηλά ακολουθούν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το ράλι της Airbus μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου να δίνει σημαντική ώθηση, μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ καθησύχασε την επενδυτική κοινότητα επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ομοσπονδιακής τράπεζας στην εξαιρετικά διευκολυντική πολιτική της.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται με άνοδο 0,23% έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ στις 463,51 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύονται κατά 1,8% έπειτα από τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσαν εταιρείες του, ενώ αντίθετα ο τομέας ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί κατά 0,6%.

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, ισχυρή ώθηση δίνει η Airbus που κινείται στο +4% περίπου, καθώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών παγκοσμίως προχώρησε σε μεγάλη αναθεώρηση των εκτιμήσεων ανοδικά για τις ετήσιες παραδόσεις και τα κέρδη του έπειτα από την ανακοίνωση καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,15% και κινείται στις 15.594 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,7% κινούμενος στις 6.655 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που διαπραγματεύεται στις 7.043 μονάδες με κέρδη 0,4%.

Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,34% και διαπραγματεύεται στις 25.345 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία ο οποίος ενισχύεται κατά 0,8% κινούμενος στις 8.805 μονάδες.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό οι νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα» προκειμένου να περιοριστεί η υπερβολικά διευκολυντική νομισματική πολιτική που ακολουθεί, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης Ιουλίου κατά την οποία διατηρήθηκαν αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και το ύψος των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, όπως αναμενόταν.

Ο αντίκτυπος των καθησυχαστικών δηλώσεων Πάουελ έγινε αντιληπτός ήδη από νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας, οι οποίες επανήλθαν μετά από μέρες σε θετικό έδαφος, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να πραγματοποιεί ράλι άνω του 3,2%.

Πρωταγωνιστής ήταν μάλιστα ο τεχνολογικός κλάδος που είχε βρεθεί στο επίκεντρο εκτεταμένου sell-off τις προηγούμενες ημέρες με φόντο τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις του Πεκίνου στους κολοσσούς του.

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου, με τον τίτλο του πετρελαϊκού κολοσσού Shell να σημειώνει ισχυρή άνοδο άνω του 3% με φόντο την ενίσχυση των κερδών της έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Παρομοίως, η γαλλική TotalEnergies ενισχύεται κατά 2%, μετά τα δικά της ισχυρά αποτελέσματα. 

Η φινλανδική Nokia πραγματοποιεί ράλι 6,6% αφότου αναβάθμισε το outlook του έτους, με φόντο την εντυπωσιακή ανάκαμψη των μεγεθών της στο τρίμηνο.

Αντίθετα, η ελβετική Credit Suisse σημειώνει βουτιά άνω του 3,2% καθώς η κατάρρευση της Archegos επέφερε σημαντικό πλήγμα στα αποτελέσματα β' τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη της τράπεζας να υποχωρούν κατά 78% στα 253 εκατ. ελβετικά φράγκα, σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών στα 334 εκατ.