Νέα ρεκόρ στην Wall με αέρα αισιοδοξίας για το εμπόριο

Νέα ρεκόρ στην Wall με αέρα αισιοδοξίας για το εμπόριο

Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά και για τους τρεις βασικούς δείκτες είχε η πρώτη ημέρα της βδομάδας στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανέκτησαν την αισιοδοξία τους μετά τη διαφαινόμενη πρόοδο στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Ειδικότερα, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο''Μπράιαν έκανε λόγω για αυξημένες πιθανότητας επίτευξης μίας κατ'' αρχήν συμφωνίας για το εμπόριο μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ δημοσίευμα της κινεζικής Global Times ανέφερε ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν καταλήξει σε ευρεία συμφωνία και παραμένουν απλώς ορισμένες διαφορές.

Επιπλέον, ως θετικό βήμα για τη γεφύρωση της απόστασης ΗΠΑ-Κίνας εκτιμάται το γεγονός ότι χθες, Κυριακή, το Πεκίνο δημοσίευσε οδηγίες για ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ένα βασικό αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Με την αμερικανική αγορά να προεξοφλεί ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για τις εμπορικές τους σχέσεις είναι κοντά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 190,85 μονάδων ή 0,85% για να κλείσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 28.066 μονάδων.

Παράλληλα, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 23,35 μονάδες ή 0,75% και έκλεισε στο νέο υψηλό των 3.133 μονάδων, όπως τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος με άλμα 112,6 μονάδων ή 1,32% έπιασε για πρώτη φορά τις 8.632 μονάδες.

Χαρακτηριστικό ήταν και το «τιτίβισμα» του Ντόναλντ Τραμπ για τη σημερινές συναλλαγές στην Wall, με τον αμερικανό πρόεδρο να γράφει στο twitter «Ακόμα ένα νέο ρεκόρ στην χρηματαγορά. Απολαύστε!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικότερο επίπεδο το 2019 ο Nasdaq έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 30,1% θέτοντας πορεία για το καλύτερη χρονιά του τα τελευταία 6 έτη, και ο Dow κατά 20,3% με κατεύθυνση προς την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2017. 

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε κατά 0,43%, με την εταιρεία να ανακοινώνει πως την θέση του οικονομικού διευθυντή, θα αναλάβει από τις αρχές του 2020 η Dybeck Happe.

Αντίθετα η μετοχή της Uber εμφάνισε απώλειες 1,52% καθώς η εταιρεία έχασε ξανά την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο.