Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq - Η καλύτερη εβδομάδα στη Wall από τον Νοέμβριο

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq - Η καλύτερη εβδομάδα στη Wall από τον Νοέμβριο

Μία εβδομάδα μόνο ανοδικών συνεδριάσεων ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά, με τους S&P 500 και Nasdaq να προχωρούν σήμερα βαθύτερα στο πεδίο των ιστορικών υψηλών, καθώς οι Δημοκρατικοί έκαναν το πρώτο βήμα στη Γερουσία για την έγκριση του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 31.148 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο γενικός S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,39% στις 3.886 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq αναρριχήθηκε στις 13.856 σημειώνοντας άνοδο 0,57%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3%) και Cisco Systems (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,3%) και UnitedHealth (-1,6%).

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow να έχει ενισχυθεί στο σύνολό της κατά 3,9%, τον S&P 500 κατά 4,7% και τον Nasdaq κατά 6%, ανακάμπτοντας και οι τρεις από την υψηλή μεταβλητότητα της περασμένης εβδομάδας με τις αναταράξεις που είχαν προκαλέσει οι WallStreetBets.

Βασική εξέλιξη που έδωσε σήμερα ώθηση στη συνεδρίαση συνιστά το γεγονός ότι η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων απέναντι στην πανδημία, του προέδρου Μπάιντεν, με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Η έλευση του νέου πακέτου, του οποίου το ύψος έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, φαντάζει πλέον ακόμα πιο επιτακτική μετά τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο, που παρουσίασε μικρότερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι τον προηγούμενο μήνα οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 49.000, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο την ίδια ώρα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι τελικά είχαν χαθεί 227.000 θέσεις εργασίας από τις 140.000 που είχε αναφερθεί αρχικά.

Στην έκθεση δε του υπουργείου, υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω κυβερνητικής στήριξης, με εκατομμύρια άτομα να περνούν παρατεταμένες περιόδους ανεργίας ενώ άλλοι έχουν χάσει οριστικά την εργασία τους και έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση νέας.

Παράλληλα, τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών το 2020 καθώς η πανδημία του κορονοϊού διατάραξε τη ροή αγαθών και υπηρεσιών.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 17,7% στα 678,7 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.