Άμυνες στις 820 μονάδες, με φόντο την άρση των capital controls

Άμυνες στις 820 μονάδες, με φόντο την άρση των capital controls

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ταλαιπωρίας για όλη την οικονομία, τις τράπεζες και κυρίως την κοινωνία, περιόρισε μερικώς τις απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να γυρνούν και θετικά, παρά τις αρχικές πιέσεις που έφταναν έως το 4%.

Η αγορά, μετά το βύθισμα έως το χαμηλό ημέρας και τις 814,30 μονάδες στις 11:10 π.μ. άρχισε να περιορίζει τις απώλειές της και να βγάζει άμυνες περιφρούρησης τουλάχιστον της ζώνης των 820 μονάδων, όπου είναι η πρώτη ενδιάμεση στήριξη.

Οι πληροφορίες για άρση των capital controls κυκλοφόρησαν στην αγορά εδώ και αρκετές ώρες, ενώ η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό έγινε μετά το μεσημέρι, με την αγορά να προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» της και να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 823 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,96%, έχοντας υψηλό ημέρας έως τώρα στις 829,47 μονάδες. Η αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ βελτιωμένη – συγκριτικά με το πρώτο δίωρο – είναι η εικόνα στο χώρο του FTSE 25.

Οι τράπεζες, παρά το -4% αρχικά γύρισαν και σε θετικό έδαφος, ενώ πλέον έχουν μεικτά πρόσημα, με την Πειραιώς σε ανοδική τροχιά με τις υπόλοιπες σε ήπια πτώση.

Θετικά έχουν γυρίσει και οι Motor Oil, Lamda Development και Σαράντης, ενώ μειωμένες είναι ευρύτερα οι πιέσει και στον υπόλοιπο Large Cap.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται πλέον μετοχές όπως Έλτον, ΙΑΣΩ, Κέκροπας, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και AS Company, ενώ αλλαγμένη προς το καλύτερο είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, με 44 μετοχές σε άνοδο και 69 σε πτώση.

Βεβαίως, διεθνώς η εικόνα αναταραχής παραμένει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Wall Street σήμερα, ύστερα από το ισχυρότατο «άδειασμα» της περασμένης Παρασκευής.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, αντιδρούν ήπια θετικά σήμερα, πλην του FTSE 100 που υποχωρεί περί το 0,50%.