Νέα πτώση στο ΧΑ που κράτησε οριακά τις 860 μονάδες

Νέα πτώση στο ΧΑ που κράτησε οριακά τις 860 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για έκτη συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παίρνουν κάποια κέρδη σε κορυφαία blue chips που είχαν μεγάλη άνοδο το ενδεκάμηνο, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά μικρών διακυμάνσεων, μιας και ο Γενικός Δείκτης είχε «διαδρομή» μόλις έξι μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο όπως και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε μεταβατική φάση με μειωμένες συναλλαγές και περιορισμό διακυμάνσεων, καθώς αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κλείσει τα βιβλία τους, έχοντας μειώσει σημαντικά τις (αγοραστικές κυρίως) πρωτοβουλίες τους, κάτι που καθιστά «ρηχές» τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκέμβρη, ενώ ακόμη και οι λίγες ρευστοποιήσεις, οδηγούν εύκολα δείκτες και μετοχές χαμηλότερα.

Θυμίζουμε πως τα ίδια χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται σε όλες τις αγορές, άρα τα ίδια συμπτώματα παρουσιάζουν όλα τα χρηματιστήρια, με τη διαφορά όμως ότι οι μικρές, περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική, καθίστανται ακόμη πιο ρηχές και έωλες όταν σταματούν ή μειώνουν τις μεγάλες πρωτοβουλίες οι ξένοι.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που οδήγησε δεκάδες μετοχές σε πτώση, ακόμη και με ελάχιστες συναλλαγές. Πρόκειται για ένα κλασικό σύμπτωμα που λαμβάνει χώρα σε κάθε συγκυρία που υπάρχει παύση πρωτοβουλιών από ξένους, ή όταν μειώνονται σημαντικά οι συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στον FTSE 25 στη μετοχή του ΟΛΠ διακινήθηκαν μόλις 4.045 τεμάχια, στη Σαράντης διακινήθηκαν 7.177 μετοχές, στη Fourlis 12.029 τεμάχια, ενώ κάτω από 50 χιλ. μετοχές διακίνησαν οι Coca Cola HBC, Aegean Airlines και ΕΧΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε πως η πτώση – διόρθωση είναι εντός πλαισίου και σε καμιά περίπτωση δεν διαταράσσει το ευρύτερο κλίμα και momentum που υπάρχει στην ελληνική αγορά όλους τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, στις πτωτικές συνεδριάσεις οι συναλλαγές μειώνονται, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά, απλώς η πτώση έρχεται λόγω απουσίας νέων αγοραστικών κινήσεων.

Οι επενδυτές, μετά από ράλι έως 265% στις τράπεζες και έως 150% περίπου στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 είναι εύλογο να προβαίνουν σε ελεγχόμενης μορφής ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας. Θυμίζουμε ότι πλην των τραπεζών, σχεδόν τα μισά blue chips του Large Cap είχαν άνοδο άνω του 30% το προηγούμενο ενδεκάμηνο!

Παράλληλα, ένας από τους λόγους που έχει περιοριστεί η διαθέσιμη ρευστότητα είναι πως αυτή την περίοδο «τρέχουν» κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development, Briq Properties), ενώ είχαμε και το μεγάλο ομόλογο της Ελλάκτωρ.

Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι αν η διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα βρει άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 860 – 855 μονάδων, επίπεδα που σε κάθε περίπτωση θεωρούνται συμβατά, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη της βραχυπρόθεσμης τεχνικής εικόνας και να μη διαταραχθεί περαιτέρω η ψυχολογία της αγοράς.

Όπως σημειώνει – ξανά – ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «η περιοχή των 865-855 μονάδων αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης. Παράλληλα, δεν παρατηρείται ουσιαστική διαφορά στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις».

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861,67 μονάδες με πτώση 0,24% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 861,53 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 867,18 μονάδες, περίπου είκοσι λεπτά μετά την έναρξη. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.169,91 μονάδες με πτώση 0,22%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 827,83 μονάδες με άνοδο 0,39%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.133,37 μονάδες με πτώση 1,34%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,95 εκατ. ευρώ, με τα 4,75 εκατ. ευρώ σε πακέτα σε ΟΠΑΠ και Jumbo, στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ έκανε συναλλαγές αξίας 9,28 εκατ. ευρώ δεσπόζοντας και πάλι, ενώ επανήλθε πάνω από τα 11 ευρώ.

Οι τράπεζες σήμερα δεν είχαν ομοιογενή εικόνα, καθώς η Εθνική ξεχώρισε με άνοδο 1,39%, οι Eurobank και Πειραιώς ενισχύθηκαν κατά 0,35% και 0,27% αντίστοιχα, ενώ οριακή πτώση 0,11% είχε η Alpha Bank.

Στον ευρύτερο Large Cap, θετικά έκλεισαν μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή +2,07%, ΔΕΗ +1,60%, ΟΠΑΠ +1,10%, Lamda Development, Viohalco και Μυτιληναίος, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ -2,31%, OTE -1,35%, Motor Oil -1,96%, ΑΔΜΗΕ -1,64%, Fourlis -1,85% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap κοντά στο limit down έκλεισε η Κέκροπας (-28,72% με όγκο 392.468 τεμάχια), λόγω της προσφυγής του δημοσίου κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου αναφορικά με την έκταση στα Τουρκοβούνια, μια υπόθεση που κρατάει περίπου τρεις δεκαετίες. Επίσης, με απώλειες άνω του 4% έκλεισαν οι Παπουτσάνης και Νηρέας, άνω του 3% έχασε η Attica Bank και άνω του 1% οι Intrakat, Ικτίνος και Έλτον.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Αλουμύλ, Βιοτέρ, Lamda Development δικαίωμα στην ΑΜΚ +6,67%, Σελόντα, Ιατρικό Αθηνών, Δομική Κρήτης και Intercontinental, ενώ υποχώρησαν οι Forthnet, Φιερατέξ, Ελγέκα, Moda Bagno, Μαθιός, ΕΚΤΕΡ, Newsphone, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Δρομέας, Προοδευτική και CPI. Στο σύνολο της αγοράς 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 64 που υποχώρησαν.