Θετικό γύρισμα στο Χ.Α. λόγω ΟΤΕ και βιομηχανικών blue chips

Θετικό γύρισμα στο Χ.Α. λόγω ΟΤΕ και βιομηχανικών blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιτυχής είναι η «μάχη» διακράτησης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δείχνει διάθεση να βγάλει άμυνες σ'' αυτά τα επίπεδα, έχοντας ισχυρή στήριξη από κάποια ισχυρά μη τραπεζικά blue chips.

Πιο αναλυτικά, παρ'' ότι φλέρταρε για μεγάλο διάστημα μέσα στη συνεδρίαση στο όριο των 600 μονάδων, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 600,12 μονάδες, πλέον γίνεται προσπάθεια καλυτέρευσης, με πρώτο στόχο τις 610 μονάδες. Δεν πρόκειται για καμιά ιδιαίτερη δυναμική αντίδρασης και αλλαγής σκηνικού, απλώς για μια προσπάθεια να μην υπάρξει – τώρα – νέα κατρακύλα στα χαμηλά τριετίας.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 607 μονάδες με άνοδο 0,39%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη υπερβεί τη χθεσινή επίδοση. Την ισχυρότερη στήριξη τη δίνει ο ΟΤΕ που ενισχύεται άνω του 3% και δεδομένου ότι επηρεάζει το Γ.Δ. περί το 11%, είναι η κύρια αιτία της βελτίωσης της εικόνας της αγοράς.

Ο ΟΤΕ είχε κλείσει με απώλειες στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του 2018, πέφτοντας στα 9,52 ευρώ που είναι χαμηλά 52 εβδομάδων, οπότε χθες βγήκε η πρώτη αντίδραση (+1,05%) και σήμερα η δεύτερη.

Καλή στήριξη δίνουν επίσης ισχυρά βιομηχανικά blue chips που είχαν πιεστεί πολύ εσχάτως, όπως Motor Oil, Τιτάν και Viohalco που κερδίζουν από 2% έως 3%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Grivalia Properties και Σαράντης.

Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα έχει βελτιωθεί καθώς πλέον υπάρχει ισορροπία, με 46 ανοδικές και 43 πτωτικές μετοχές.