Σε χαμηλό ενάμιση έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών - Νέο sell off στις τράπεζες

Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018, 11:36 - Τελευταία ενημέρωση: 15:30
-A +A
Σε χαμηλό ενάμιση έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών -  Νέο sell off στις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια από τις πλέον δύσκολες εβδομάδες των τελευταίων μηνών είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα για τις αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών, καθώς ένας συνδυασμός αρνητικών καταλυτών προξενεί ρευστοποιήσεις και μείωση του ρίσκου απανταχού.

Η εκτίναξη των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλό 7ετίας φέρνει τριγμούς σε όλο το επενδυτικό σύστημα, διαταράσσοντας περαιτέρω τις όποιες ισορροπίες, ενώ η κλιμάκωση της «πολεμικής» μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης, εκτοξεύει την ανησυχία στα ύψη, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις αγορές μετοχών, όσο και ομολόγων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους, με τις τράπεζες να είναι ξανά στο στόχαστρο των πωλητών. Εν μέσω σοβαρής επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος αλλά και του country risk, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις στις 645 μονάδες, με απώλειες 1,9%, επίπεδα που είχε να δει από το Μάρτιο του 2017. 

Η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό περί το 9%, η Eurobank χάνει 5,54%, η Εθνική -3,75% και η Alpha Bank -2,77%. Ασφαλώς, μέσα σ’ ένα τόσο διαταραγμένο κλίμα υπάρχει αρκετή σπέκουλα, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύονται το κλίμα σύγχυσης και διαμορφώνουν κατά το δοκούν κλίμα… καταστροφής. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 507 μονάδες με απώλειες 5,7%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 31 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι μόλις 10 μετοχές ενισχύονται στο σύνολο του Χ.Α. έναντι 63 που υποχωρούν. 

Στο χώρο των blue chips πιέσεις περί του 2% δέχονται μετοχές όπως Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Viohalco, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες μετοχών όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis. Προσπάθεια για ανάχωμα κάνουν οι OTE, Coca Cola HBC, Σαράντης που κινούνται οριακά θετικά.

Στον Mid Cap που τελευταία πιέζεται σημαντικά, έχει κατέλθει στις 1.030 μονάδες με νέες απώλειες 2,03%, κινούμενος πτωτικά για 7η διαδοχική συνεδρίαση! Στην κορυφή των πιέσεων είναι η Intralot που χάνει σχεδόν 6%, άνω του 3% υποχωρούν οι Intracom Holdings και ΕΥΑΘ, ενώ πλέον του 2% χάνουν οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Κρι Κρι.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι στο σύνολο του Χ.Α. μόλις 10 μετοχές ενισχύονται, έναντι 62 που υποχωρούν.

Ισχυροί τριγμοί από Ιταλία, εκτοξεύουν και τα ομόλογα

Η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά στο φάσμα μιας ακόμη μεγάλης κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, δεδομένου ότι η Ιταλία, ως τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ηπείρου, είναι εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και δύναται να επιφέρει πολύ μεγάλους τριγμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ομολόγων και σήμερα καλπάζει, με το 10ετές της Ιταλίας στο 3,62%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 4,5 ετών, κάτι που οδηγεί και το ελληνικό 10ετές στο 4,61%, προξενώντας κλονισμό σε όλο το σύστημα.
Ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου FTSE MIB υποχωρεί περί τις 455 μονάδες με πτώση 2,24% έχοντας χάσει το «κάστρο» των 20.000 μονάδων.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα