Νέα πτώση στο Χ.Α., κάτω από τις 600 μονάδες με ανύπαρκτο τζίρο

Νέα πτώση στο Χ.Α., κάτω από τις 600 μονάδες με ανύπαρκτο τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την έκτη πτωτική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποίησε για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου την κάκιστη ψυχολογία στις τάξεις των επενδυτών, αλλά και την πλήρη απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση.

Ήταν η πλέον αδιάφορη συνεδρίαση του μήνα που διανύουμε, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και το αρνητικό ρεκόρ τζίρου όλων των τελευταίων μηνών. Βεβαίως, καθοριστικό ρόλο σ'' αυτό έπαιξε το γεγονός ότι σήμερα Πέμπτη η Wall Street είναι κλειστή, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο καταλυτική συμμετοχή έχουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια στους όγκους και τους τζίρους της ελληνικής αγοράς, η οποία δεν έχει βάθος, αλλά ούτε και ικανή εγχώρια «μάζα» επενδυτικών που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Έτσι, κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν οι εξαιρετικά μειωμένες πρωτοβουλίες, οι σχεδόν ανύπαρκτοι όγκοι, η μικρή συμμετοχή των επενδυτών και η απουσία μετοχών – leader που θα μπορούσαν να «τραβήξουν» την αγορά με πειστικότητα πάνω από τις 600 μονάδες.

Και όλα αυτά, ενώ μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε το φιλόδοξο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη πρόταση για την ταχεία «κάθαρση» των τραπεζικών ισολογισμών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) ύψους 40 δισ. ευρώ και τη μείωση του συνολικού ποσοστού σε μονοψήφιο ποσοστό εντός 2-3 ετών.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά σ'' αυτό το σχέδιο και κυρίως αν θα θεωρηθεί ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ενδέχεται να αλλάξει πολλά στο ισχύον status quo των τραπεζών αλλά και όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση δημοσίευσε αποτελέσματα εννεαμήνου και η Τράπεζα Eurobank, όπου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 171 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2018, με το δείκτη NPEs να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 40%. Πρόκειται για καλά αποτελέσματα.

Οι... εκκρεμότητες αυτές (σχέδιο για τράπεζες, αποτελέσματα Eurobank), έκαναν τους επενδυτές στη συνεδρίαση του Χ.Α. να είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις κινήσεις τους, οπότε με ενδιαφέρον αναμένουμε την αυριανή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας διακύμανση μόλις πέντε μονάδων έκλεισε στις 598,73 μονάδες με οριακή πτώση 0,20%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 596,35 μονάδων, γύρω στις 13:00 μ.μ. έως το υψηλό των 601,03 μονάδων, λίγο μετά τις 15:15 μ.μ.

Η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 16,97 εκατ. ευρώ με το 1 εκατ. σε πακέτα, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε μόλις στα 8,7 εκατ. τεμάχια, παραπέμποντας σε ημέρες εορταστικής ραστώνης και Δεκαπενταύγουστου.

Ο δείκτης Large Cap έκλεισε στις 1.570,40 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 955,55 μονάδες με πτώση 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έδωσε άλλη μια πτωτική συνεδρίαση με κλείσιμο στις 414,25 μονάδες και απώλειες 0,40%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς είχε πτώση 3,13%, η Alpha Bank έχασε 0,82%, ενώ μικρή άνοδο 0,89% και 0,41% είχαν οι Εθνική και Eurobank αντίστοιχα. Στο χώρο των blue chips, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η ΓΕΚ Τέρνα, η Aegean Airlines υποχώρησε κατά 2,03%, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil και Lamda Development.

Ανοδικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola HBC, ΟΛΠ (με μόλις 502 τεμάχια), Fourlis, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -3,66%, Νηρέας -3,78%, MIG -3%, Ελλάκτωρ -1,96% και Intracom Κατασκευές -1,44%, ενώ θετικά έκλεισαν οι J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Ικτίνος, ΕΥΑΘ και Attica Bank.

Στην ευρύτερη αγορά, ξεχώρισε με έμφαση ο τίτλος του ΙΑΣΩ που εν μέσω φημών για επικείμενη δημόσια πρόταση, έκανε ανοδικό ράλι – με έντονη διακύμανση και πολύ μεγάλο όγκο. Ο τίτλος έφτασε να κερδίζει έως και 27,50% με υψηλό ημέρας στα 1,20 ευρώ, ενώ τελικώς έκλεισε στα 1,07 ευρώ με άνοδο 13,59%, διακινώντας όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια, που ήταν και ο μεγαλύτερο όγκος σε όλη την αγορά! Η κεφαλαιοποίηση του ΙΑΣΩ διαμορφώνεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Το ΙΑΣΩ είναι μια πολυμετοχική εταιρεία με μεγάλη διασπορά των μετοχών του σε δεκάδες γιατρούς. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα εκποιήθηκε πακέτο 496.045 μετοχών του ΙΑΣΩ.

Κατά τα λοιπά, κάποια κινητικότητα υπήρξε σε τίτλους όπως Αλουμύλ, Δομική Κρήτης, Κέκροπας, Ιατρικό Αθηνών, Δρομέας, Frigoglass, Medicon Hellas, Autohellas, Newsphone και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Σελόντα, Audiovisual, Centric, Μαθιός, Έλαστρον και Κλωστ. Ναυπάκτου. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.