Νέα «βουτιά» άνω του 3% στο Χ.Α. – Έχασε τις 600 μονάδες ο Γ.Δ. - Σκηνικό διάλυσης στα ομόλογα

Νέα «βουτιά» άνω του 3% στο Χ.Α. – Έχασε τις 600 μονάδες ο Γ.Δ. - Σκηνικό διάλυσης στα ομόλογα

Άνω του 3% διευρύνονται οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 3,3% χάνοντας πλέον και τις 600 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες συνεχίζονται, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά, όμως το αρνητικό κλίμα έχει μεταγγιστεί και σε όλη την υπόλοιπη αγορά, με τον FTSE 25 να καταγράφει καθολική πτώση. 

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί και στα ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα δίχτυ προστασίας από τους κερδοσκόπους, την ώρα που οι ανησυχίες για την Ιταλία κατακλύζουν ολόκληρη την Ευρώπη και «κοκκινίζουν» τα χρηματιστηριακά ταμπλό σε Φρανκφούρτη, Παρίσι (-1,20%) και Μιλάνο. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάσσονται στις συναλλαγές της Τρίτης, ακολουθώντας... κατά πόδας το νέο sell-off στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έχει «γκρεμίσει» τις τραπεζικές μετοχές σε ιστορικά χαμηλά και απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του συστήματος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,675% (+2,54%), σε επίπεδο που πλησιάζει τα τέλη Μαΐου, όταν οι ανησυχίες για την Ιταλία έγιναν φόβοι και η ιταλική κυβέρνηση εμφάνισε τις πραγματικές της προθέσεις για μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη.

Νέα βουτιά στις τράπεζες

Η ελληνική αγορά είναι πλήρως «παραδομένη» στην αρνητική ψυχολογία και στην ανησυχία για την επόμενη ημέρα, σε οικονομία, τράπεζες και επιχειρήσεις. Το χρηματιστήριο, ως γνωστόν είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, «διαβάζοντας» το τι ακολουθεί σε έξι ή οκτώ μήνες.

Αυτά που δείχνει να προεξοφλεί η ελληνική αγορά, απλώς «καθρεφτίζονται» στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου οι τράπεζες υποχωρούν – εκ νέου – έως και 9,12%, ενώ κορυφαία blue chips καταγράφουν πτώση έως και 5,61%!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και με τις ξένες αγορές σε πτώση, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 595 μονάδες με ισχυρή πτώση 3,45%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Στην κορυφή των πιέσεων στις τράπεζες είναι η Alpha Bank που υποχωρεί 9,21%, ενώ μικρότερη είναι η πτώση στις άλλες τράπεζες, με τη Eurobank στο -4,50%, την Πειραιώς -3,45% και την Εθνική -3,64%.

Στο χώρο των blue chips, απώλειες 5,60% καταγράφει η Μυτιληναίος, στο -5,05% η Jumbo, άνω του 4% υποχωρούν οι ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Fourlis, άνω του 3% μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι Coca Cola HBC, EXAE, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Καθολική πτώση και στο χώρο του Mid Cap όπου Νηρέας και Τεχνική Ολυμπιακή υποχωρούν άνω του 5%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Intracom Holdings, Intralot, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, MIG, ΕΥΑΘ, Intracom Κατασκευές και ΟΛΘ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο σύνολο της αγοράς, είναι ότι μόλις 14 μετοχές ενισχύονται, έναντι 97 που υποχωρούν χαμηλότερα.

Η αγορά έχει βυθιστεί για τα καλά στην εσωστρέφεια και την ανησυχία, καθώς μια σειρά από δυσμενείς εξελίξεις, έχουν αλλοιώσει κάθε προσπάθεια τεχνοκρατικής προσέγγισης, οδηγώντας σε αγελαίες και μονοδιάστατες συμπεριφορές.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο.

Και όλα αυτά, ενώ απομένουν εννέα – με τη σημερινή – συνεδριάσεις για να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των παθητικών χαρτοφυλακίων, λόγω του ότι από τις 3 Δεκέμβρη οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς δε θα συμμετάσχουν στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Διαβάστε ακόμα:

- Κατρακύλα… χωρίς φρένα στο χρηματιστήριο