Νέα βαριά πτώση στις τράπεζες – Κοντά στα ιστορικά χαμηλά ο κλάδος

Νέα βαριά πτώση στις τράπεζες – Κοντά στα ιστορικά χαμηλά ο κλάδος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες αλλά και τα blue chips να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, καθώς οι πωλητές έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, οριοθετώντας πλήρως το κλίμα και τα πρόσημα.

Η αγορά έχει βυθιστεί για τα καλά στην εσωστρέφεια και την ανησυχία, καθώς μια σειρά από δυσμενείς εξελίξεις, έχουν αλλοιώσει κάθε προσπάθεια τεχνοκρατικής προσέγγισης, οδηγώντας σε αγελαίες και μονοδιάστατες συμπεριφορές.

Η υπόθεση της Folli Follie έχει προκαλέσει τρομακτικό κακό στην αγορά, όπως παραδέχτηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σ. Λαζαρίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Καραμούζης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου για την εταιρική διακυβέρνηση.

Στο σκάνδαλο της Folli Follie – η οποία από σήμερα είναι χωρίς δικαστική προστασία από τους πιστωτές – ήρθε να προστεθεί η υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγ. Παπαευαγγέλου, ενώ η διαγραφή τριών – εκ των τεσσάρων μεγάλων – ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Greece συμπλήρωσε το αρνητικό παζλ απομόνωσης της ελληνικής αγοράς.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο.

Δεν είναι τυχαίο ότι Τετάρτη και Πέμπτη χάθηκαν 637 εκατ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ και σήμερα οι απώλειες ήταν σημαντικότατες, με τη ζημιά να είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο ότι Εθνική και Πειραιώς έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο χαμηλό 33 μηνών και πάρα πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 436,77 μονάδες με νέα πτώση 3,94%, πλησιάζοντας πλέον πολύ τα ιστορικά χαμηλά του στις 431 μονάδες από τις 9 Φεβρουαρίου 2016. Και όλα αυτά, παρ'' ότι έχουν λάβει χώρα δύο reverse split στον τραπεζικό δείκτη, και πολλαπλά στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές!

Πάντως, ενδοσυνεδριακά ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε έως τις 427,58 μονάδες (-5,96%), πιάνοντας νέα ιστορικά χαμηλά! Αν κάποιος θέλει να βρει κάτι θετικό στη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι οι τράπεζες, έκλεισαν αρκετά υψηλότερα, συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας!

Η Eurobank έκλεισε με πτώση 2,06% παρ'' ότι έφτασε να χάνει 9,35%, η Εθνική υποχώρησε κατά 5,86% ενώ έχανε έως 9,56%, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,27% (έφτασε έως το -7,13%) ενώ η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,97% που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617,18 μονάδες με πτώση 1,36%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 612,84 μονάδες και υψηλό στις 626,39 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,88 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 29,4 εκατ. τεμάχια.

Στο χώρο των blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν οι Motor Oil +3,32%, Τέρνα Ενεργειακή +0,32% και Τιτάν +0,30%, ενώ πιέσεις άνω του 3% είχαν οι Μυτιληναίος, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ και Fourlis. Με πτώση άνω του 2% έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap μόνο οι Πετρόπουλος και ΕΥΑΘ διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Attica Bank, J&P Άβαξ, Ικτίνος, Intracom Holdings, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG και Κρι Κρι. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ήταν ότι μόλις 16 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 77 με πτώση...