Νέα πτώση σε αργό πετρέλαιο, χρυσό και όλα τα commodities

Νέα πτώση σε αργό πετρέλαιο, χρυσό και όλα τα commodities

Ημέρα γενικευμένης πτώσης σε όλων σχεδόν ανεξαιρέτως τα εμπορεύματα, στο αργό πετρέλαιο, αλλά και στο χρυσό είναι η σημερινή, στοιχείο που μαρτυρά την ανησυχία που υπάρχει ευρύτερα από 2ο κύμα κορονοϊού διεθνώς, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται, όπως νέα lockdowns και αναχαίτιση της προσπάθειας επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι φόβοι για μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση, οι περαιτέρω περιχαρακώσεις των οικονομικών και ο νέος οικονομικός «πόλεμος» στον οποίο μπαίνει και η Ευρώπη έναντι της Κίνας, αλλά και τα νέα κρούσματα Covid-19 διεθνώς, προκαλούν αναχαίτιση στην προσπάθεια επιστροφής στην (όποια) κανονικότητα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν εκ νέου σήμερα ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων και κυρίαρχες χώρες – αγορές όπως Αμερική, Ιαπωνία και Κίνα, αυξάνοντας τους φόβους για νέο πλήγμα στη ζήτηση για το «μαύρο» χρυσό.

Συνάμα, το άνοιγμα διεθνώς του τουρισμού, κάθε άλλο παρά… βατό και αισιόδοξο είναι, με τις κρατήσεις σε μηδενικά επίπεδα, τα αεροπλάνα άδεια και τον προβληματισμό να παραμένει πιο έντονος.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το αργό πετρέλαιο, μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας υποχωρεί εκ νέου 3,59% σήμερα στα 34,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brend υποχωρεί κατά 2,19% στα 37,98 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινείται και ο χρυσός που υποχωρεί κατά 1,57% στα 1.709 δολάρια η ουγγιά, ενώ πτώση σημειώνουν σχεδόν και όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται ανά τις αγορές.

Η πλατίνα υποχωρεί κατά 1,81% στα 804 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο είναι στο -1,83% στα 1.902 δολάρια η ουγγιά, ο άργυρος χάνει 2,26%, ο χαλκός υποχωρεί κατά 2,23%, το αλουμίνιο -0,41%, ο ψευδάργυρος -1,07%, το νικέλιο -1,18%, ο μόλυβδος -0,90%, ο κασσίτερος -0,65% κ.ο.κ. Συνολικά, πάνω από το 90% των commodities που εμπορεύονται στις αγορές κινούνται πτωτικά.