Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού, οι οποίες κινούνται προς τα -προ της κρίσης στον Περσικό- επίπεδα, καθώς η πλήρης αποκατάσταση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και η διαλλακτικότητα της ιρανικής πλευράς, όπως εκφράστηκε χθες από εκπρόσωπο του προέδρου Ροχανί σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας με τη Δύση, επιστρέφουν την ομαλότητα στην παγκόσμια αγορά.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate βρίσκεται στα 55,71 δολάρια το βαρέλι, με μείωση 0,70 δολαρίων ή 1,24%. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco με drones και πυραύλους, το συμβόλαιο πώλησής του βρισκόταν στα 54,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ μετά τις επιθέσεις έφτασε μέχρι και 63,38 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινείται το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του ευρωπαϊκού Brent, το οποίο διαμορφώνεται στα 61,60 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση 1,82% ή 1,13 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται πως το συμβόλαιο παράδοσης του Brent στις 13 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στα 60,22 δολάρια ανά βαρέλι, για να εκτοξευθεί με τη σειρά του στα 69,02 δολάρια μετά τις επιθέσεις της 15 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η Σαουδική Αραβία την Πέμπτη ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής, αρκετά νωρίτερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ μία ημέρα πιο πριν, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιεΐ δήλωσε σήμερα πως το Ιράν είναι πρόθυμο να αποδεχθεί αλλαγές στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, μόνο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιστρέψουν στη συμφωνία, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2018.