Νέα πτώση αλλά κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 18:06
-A +A
Νέα πτώση αλλά κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση μερικής εξισορρόπησης και προσπάθειας να βγουν άμυνες και αναχώματα στη ζώνη των 840 – 845 μονάδων ώστε να μη βαθύνει το «ρήγμα» στην ψυχολογία των επενδυτών και να μην αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικώς η αγορά κράτησε τις 840 μονάδες, βρίσκοντας στηρίξεις στις μετοχές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Γενικό Δείκτη όπως Coca Cola HBC, OTE και Jumbo που έκλεισαν θετικά.

Ήταν η τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο – έχοντας την περασμένη εβδομάδα κρατήσει αντιστάσεις στη διεθνή πτώση με φόντο την προσδοκία για τη Fitch – αυτό το διήμερο κλείνει την «ψαλίδα» με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ήπια κίνηση με μεικτά πρόσημα και γενικώς βρίσκονται σε προσπάθεια εξισορρόπησης, ενώ θετικά έχουν ξεκινήσει τη συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες, που χθες είχαν τη μεγαλύτερη πτώση του 2019. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί το κλίμα σε διεθνές επίπεδο, κάτι που θα κρίνει και αν το Χ.Α. θα κάνει προσπάθεια μερικής αποκατάστασης από το «πλήγμα» της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο «σκληρές» οι απότομες αν μοιάζουν οι διακυμάνσεις των αγορών σε κάποιους, η αλήθεια είναι ότι τα παγκόσμια χρηματιστήρια είναι «φορτωμένα» με ιστορικά μεγάλα κέρδη από το υπερδεκαετές bulll market, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή, εύλογα βγαίνουν ρευστοποιήσεις και μάλιστα με επιθετικό τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πεμπτουσία στα χρηματιστήρια, είναι η κατοχύρωση των κερδών και το «κλείδωμα» της κερδισμένης ρευστότητας. Όταν γίνεται αυτό, σημαίνει ότι τα κέρδη παύουν να είναι λογιστικά και πλέον αποκτούν πραγματική υπόσταση, δίνουν κεφαλαιακή δυναμική σε όποιον τα έχει, ανατροφοδοτούν το σύστημα, την οικονομία, την κατανάλωση.

Αυτό που μένει να δούμε – και στην τωρινή συγκυρία – είναι αν μετά την… καθιερωμένη και απαραίτητη διόρθωση οι αγορές θα «επιστρέψουν», όπως επέστρεψαν και μετά τη μεγάλη πτώση του φθινοπώρου του 2018, όταν και πρωτοξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, εύλογα η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη μεταβλητότητα σε δείκτες και μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης περίπου 17 λεπτά μετά το άνοιγμα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας και στις 856,52 μονάδες, ενώ αμέσως μετά, 40 λεπτά μετά το άνοιγμα έπεσε στο χαμηλό ημέρας και στις 840,58 μονάδες (-1,25%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,59 εκατ. ευρώ με μόλις 1,57 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ τα 30 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει διακινώντας 10,37 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την Παρασκευή στα 80,5 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις, πολύ μεγάλες για Αύγουστο.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.078,92 μονάδες με πτώση 0,81%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.387,40 μονάδες γυρνώντας σε άνοδο 0,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε πτωτικά κλείνοντας στις 707,81 μονάδες με απώλειες 2,16%.

Η Πειραιώς μετά το χθεσινό -10,24% αντέδρασε ελαφρώς με άνοδο 1,74%, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες τρεις, με την Εθνική στο -3,21%, Alpha Bank -2,60% και Eurobank -2,55%. Στον ευρύτερο FTSE 25, πλην των Coca Cola HBC, OTE και Jumbo, θετικά έκλεισαν και οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines και Fourlis.

Στον αντίποδα, απώλειες 4,53% είχε η Σαράντης, η Lamda Development -2,56%, Μυτιληναίος -2,31%, ΕΛΠΕ -1,84%, ΑΔΜΗΕ -1,92%, Viohalco -1,55%, ΟΠΑΠ -1,51%, Motor Oil -1,27% και ΓΕΚ Τέρνα -1,11%.

Στον Mid Cap η κίνηση ασανσέρ της Κέκροπας συνεχίστηκε καθώς μετά το χθεσινό άδειασμα ενισχύθηκε κατά 5,26%, Τεχνική Ολυμπιακή +3,31%, MIG +2,43% και Attica Bank +1,34%. Με πτώση έκλεισαν μετοχές όπως Νηρέας, AVAX, Ικτίνος, AS Company, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, Profile και Έλτον.

Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 72 που έκλεισαν με πτώση.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα