Νέα προσπάθεια για τις 720 μονάδες με στήριξη των τραπεζών

Νέα προσπάθεια για τις 720 μονάδες με στήριξη των τραπεζών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια να «χτίσει» στη χθεσινή κίνηση και να βελτιώσει περαιτέρω την τεχνική εικόνα μέσω απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη των 710 – 700 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας και τη στήριξη των τραπεζών.

Κεντρικός καταλύτης – πρωτίστως για τις τράπεζες αλλά και όλη την αγορά - είναι οι εξελίξεις γύρω από τη χθεσινή κατάθεση της τροπολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την εξέλιξη και την επιτυχία αυτής της διευθέτησης για την πρώτη κατοικία θα κριθούν πολλά και για την πορεία τακτοποίησης των κόκκινων δανείων αλλά και την εν γένει εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Πρόκειται για μια κομβική εξέλιξη και εύλογα η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην επίλυση αυτού του ζητήματος, ενώ σε καμιά περίπτωση δε θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα με τους εταίρους και τις αγορές. Βεβαίως, όλα τα κριθούν εκ του αποτελέσματος, ενώ η αγορά θα δείξει – έτσι κι αλλιώς – την ετυμηγορία της.

Σήμερα, μέσα σε ένα ήπια αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 717 μονάδες με άνοδο 0,71%, ενώ η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο, μειωμένο από χθες, διαμορφώνεται μόλις στα 15 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι χθες η αγορά έδειξε ότι θέλει να κρατήσει τις 700 μονάδες, με το Γ.Δ. να φτάνει στο χαμηλό των 705,93 μονάδων, όμως τότε βγήκαν άμυνες και αναχώματα, πρωτίστως από τα blue chips της πραγματικής οικονομίας όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties και Ελλάκτωρ.

Σήμερα, μετά τις χθεσινές παλινδρομήσεις και το αυξημένο trading στις τράπεζες που έφερε διακυμάνσεις έως και 7,89% στον κλάδο, οι αγοραστές επανέρχονται. Η Πειραιώς ενισχύεται άνω του 4%, στο +3,46% είναι η Alpha Bank, ενώ άνω του 2% κερδίζουν οι Εθνική και Eurobank. Μένει να δούμε αν η κίνηση έχει ουσία, ή αποτελεί μόνο «παιχνίδι» τακτικής των traders.

Στον ευρύτερο FTSE 25 πλειονότητα των τίτλων κινείται ανοδικά, χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερο και χωρίς ακρότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει σήμερα η J&P Άβαξ που ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 5%, ενώ καλή εικόνα έχουν επίσης τίτλοι όπως Ικτίνος, AS Company, Intralot και MIG. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 36 που υποχωρούν.