Νέα κέρδη στην Wall Street με φόντο τη συμφωνία για πιθανό εμβόλιο

Νέα κέρδη στην Wall Street με φόντο τη συμφωνία για πιθανό εμβόλιο

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, λαμβάνοντας ώθηση από την είδηση της συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και BioNTech για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η οποία επισκίασε τις ανησυχίες από τη διπλωματική ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 27.005 μονάδες με άνοδο 165 μονάδων ή 0,62%, όπως και ο S&P 500 που έκλεισε με κέρδη 0,6% στις 3.276 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό πέντε μηνών έπειτα από τετραήμερο ανοδικό σερί. Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq, εναλλάσσοντας συχνά πρόσημα, τελικά έκλεισε στο +0,2% και τις 10.706 μονάδες.

Στα βασικά νέα της ημέρας,  η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πληρώσει 1,95 δισ. δολάρια στις φαρμακοβιομηχανία Pfizer και BioNTech για την παραγωγή και την παράδοση 100 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου τους κατά της Covid-19. Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου επιπλέον, σύμφωνα με τα Υπουργεία Υγείας και Άμυνας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αντίθετα, η εντολή της Ουάσιγκτον στο Πεκίνο να κλείσει το προξενείο της Κίνας στο Χιούστον κλιμακώνει και άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, εγείροντας φόβους για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εξέλιξη αυτή στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης των οικονομιών από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε δύο Κινέζους ότι προσπάθησαν να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Στο μέτωπο της πανδημίας τέλος, τα νέα για τις ΗΠΑ παραμένουν αρνητικά καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη χώρα, όπου σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ο ιός έχει μολύνει πάνω από 3,8 εκατ. ανθρώπους και τα θύματα έφτασαν τις 142.000.