7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Νέα κέρδη στη Wall Street, διευρύνει το ρεκόρ του ο Dow Jones

Νέα κέρδη στη Wall Street, διευρύνει το ρεκόρ του ο Dow Jones

Συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται με θετικά πρόσημα και τον Dow Jones να προχωρά βαθύτερα στην περιοχή των ρεκόρ, καθώς τα στοιχεία έδειξαν «χλιαρή» αύξηση του βασικού πληθωρισμού κατευνάζοντας τη νευρικότητα που έχει πυροδοτήσει η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,1% ή περίπου 330 μονάδες έχοντας καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό στις 32.194 μονάδες, με ισχυρή στήριξη από τίτλους που στηρίζονται στο άνοιγμα της οικονομίας, όπως η Walgreens Boots Alliance που σημειώνει άλμα 4% και η Boeing με 3,5%.

Παράλληλα, κέρδη 0,9% σημειώνει και ο ευρύτερος S&P 500 που κινείται στις 3.910 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που συνεχίζει την «αντεπίθεσή» του με άνοδο 1,25% στις 13.236 μονάδες.

Το ρυθμό της ημέρας έδωσαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο, το οποία έδειξαν μεν μηνιαία αύξηση 0,4% και σε ετήσια βάση 1,7%, αλλά κινήθηκαν ακριβώς στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία των αγορών τον τελευταίο μήνα ήταν ο πληθωρισμός θα τρέξει ταχύτερα ό,τι τον υπολογίζουμε, αλλά ο δείκτης τιμών καταναλωτή σαφώς το έβαλε στην άκρη, τουλάχιστον για σήμερα», αναφέρει o αναλυτής Art Hogan της National Securities, προσθέτοντας ότι «η απόδοση του 10ετούς σταμάτησε να είναι παραβολική».

Συγκεκριμένα για τα ομόλογα, το 10ετες ΗΠΑ είδε την απόδοσή του σήμερα να παραμένει πέριξ του 1,54%, έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό 12μηνου του 1,62% που είχε φτάσει στις αρχές της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γεγονός της ημέρας αναμένεται να είναι η δημοπρασία του αμερικανικού δημοσίου για νέα δεκαετή ομόλογα, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το παγκόσμιο σημείο αναφοράς κρατικού χρέους ως οδηγό για τις επόμενες κινήσεις. Η τριετής προσφορά της Τρίτης ήταν ομαλή, με αποτέλεσμα την ισχυρή ζήτηση και ώθηση των αποδόσεων χαμηλότερα. Ωστόσο, η ζήτηση για μακροπρόθεσμο χρέος μπορεί να είναι διαφορετική.

Προς το παρόν πάντως, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν χτες, με το ράλι περίπου 3,7% του Nasdaq. Η μετοχή της Tesla πραγματοποιεί άλμα 4,2%, η Zoom ενισχύεται κατά 2% ενώ και το ETF της Κάθι Γουντ το ARK Innovation με μεγάλες τοποθετήσεις σε εταιρείες τεχνολογικής αιχμής, βρίσκεται στο +2,85%.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, σήμερα αναμένεται η έγκριση του πακέτου οικονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από την αμερικάνικη Βουλή των Αντιπροσώπων, έτσι ώστε ο πρόεδρος Μπάιντεν να υπογράψει το νομοθετικό διάταγμα πριν το τέλος της εβδομάδας.