Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ πέριξ των 830 μονάδων

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ πέριξ των 830 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου πτωτικά – διορθωτικά κινείται και σήμερα Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να προβαίνουν σε ελεγχόμενης μορφής κατοχύρωση κερδών σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ παρουσιάζονται και εύλογα σημάδια κόπωσης.

Δέκα – χωρίς τη σημερινή – συνεδριάσεις έως τις εκλογές, ασφαλώς ο χρόνος με χρηματιστηριακούς όρους είναι αρκετός, οπότε οι επενδυτές μειώνουν κάποια ρίσκα «κλειδώνοντας» και μέρος της κερδισμένης ρευστότητας.

Ο «ακριβός» δανεισμός (9,75%) της Πειραιώς την Τετάρτη αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις στη ΔΕΗ με την αποκάλυψη για ζημιές 254 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο, επανάφερε στο προσκήνιο της αγοράς την… ψυχρή πραγματικότητα, την οποία είχε «καλύψει» για κάποιο διάστημα η προεξόφληση της πολιτικής αλλαγής που δύναται να αλλάξει πολλά.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 831 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ. H ΔΕΗ, μετά το χθεσινό ξεπούλημα προσπαθεί να ισορροπήσει ευρισκόμενη στα 1,7530 ευρώ με κέρδη 1,45%, ενώ θετικά κινούνται στον Large Cap και οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και Viohalco.

Στις τράπεζες, η Eurobank υποχωρεί άνω του 4%, η Πειραιώς χάνει κοντά στο 3%, η Εθνική -2,22% και η Alpha Bank -1,80%. Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις άνω του 2% δέχονται οι Viohalco, Cenergy Holdings και ΟΛΠ, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Jumbo, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Καθολική σχεδόν είναι η διόρθωση και στο χώρο του Mid Cap, όπου άνω του 7% υποχωρεί η Attica Bank, άνω του 3% η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και η MIG, ενώ πιέσεις δέχονται και οι AVAX, Intralot, Κέκροπας, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 24 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που υποχωρούν.

Στο θέμα της ΔΕΗ, η νέα κυβέρνηση θα έχει κολοσσιαίο έργο να κάνει ώστε να «γυρίσει» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ενώ όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «απαιτείται ένα οργανωμένο και αυστηρό business plan το οποίο θα τηρηθεί με ευλάβεια, καθώς η ΔΕΗ έχει μεγάλη κρυμμένη αξία η οποία πρέπει να αναδειχτεί.

Χρειάζεται ένας ικανός manager που θα εφαρμόσει αυστηρό business plan με οριοθετημένες και ρεαλιστικές στοχεύσεις, ώστε η Επιχείρηση να αρχίσει να συμμαζεύεται. Το παράδειγμα το έχουμε δει και παλαιότερα σε άλλους μεγάλους ομίλους που είχαν ανάλογα θέματα όπως π.χ. στον ΟΤΕ», τονίζει ο επικεφαλής της Fast Finance.

Πάντως, ο κ. Ζαχαράκης θεωρεί υπερβολική τη χθεσινή πτώση της μετοχής της ΔΕΗ (-17,32), δεδομένου ότι «δεν κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι έχει αποπληρώσει εξ ολοκλήρου το ομόλογο που έληγε το Μάιο. Για να χρεοκοπήσει μια εταιρεία, θα πρέπει να “σκάσει” ομόλογο» εξηγεί ο χρηματιστής.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ είναι σε εξέλιξη νέα ισχυρή αναρρίχηση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, με οδηγό τη Wall Street που πλέον έχει τον πιο ισχυρό της δείκτη σε ιστορικά υψηλά και πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ τους υπόλοιπους δύο.

Παρά τον εμπορικό πόλεμο που δύναται να αλλάξει ρηξικέλευθα το status quo στην «επικοινωνία» των οικονομιών και των επιχειρήσεων και παρά τις γεωπολιτικές απειλές λόγω της κρίσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα.

Χθες η Wall Street παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ ο… δείκτης των δεικτών, ο πιο «βαρύς» δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500 έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά!

Ο Dow Jones έκλεισε στις 26.753,17 μονάδες με άνοδο 249 μονάδων ή 0,94% και πλέον απέχει ελάχιστα (λιγότερο από 0,5%) από τα ιστορικά υψηλά του! Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.954,18 μονάδες επίπεδα που είναι νέα ιστορικά υψηλά, κερδίζοντας 0,95%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,8% με κλείσιμο στις 8.051,34 μονάδες.