Νέα κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού με απώλειες 25%

Νέα κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού με απώλειες 25%

Απώλειες «μαμούθ» κατέγραψαν ξανά σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό WTI να βυθίζεται κατα σχεδόν 25% και το Brent να χάνει επίσης ένα 6,75% της αξίας του, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι θα εξαντληθούν άμεσα οι χώροι αποθήκευσης με τη ζήτηση να εξακολουθεί να είναι ελάχιστη εν μέσω παγκόσμιου lockdown.

Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιου του αργού WTI παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε τις συναλλαγές του στα 12,78 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καταγράφοντας απώλειες 4,16 δολαριών ή 24,6%, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε δει την τιμή του να υποχωρεί ακόμα και στα 11,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Έντονες πιέσεις δέχτηκε και το ευρωπαϊκό αργό brent, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου να χάνει 1,45 δολάρια ή 6,75% στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου και να κλείνει στα 19,99 δολάρια ανά βαρέλι.

Παρότι η γεωτρήσεις στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί και η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να «κόβει» την παραγωγή της πριν από την ημερομηνία έναρξης της σχετικής συμφωνίας του OPEC+, οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για τις μεγάλες ποσότητες αργού που έχουν οδηγήσει σε πληρότητα τα τάνκερς ανά τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι και τα επόμενα συμβόλαια του brent υπέστησαν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, το παραδόσεως Ιουλίου κατά 14% και του Αυγούστου κατά 9%, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτες δεν αναμένουν καμία βελτίωση της κατάστασης σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα πλέον ενεργά συμβόλαια των WTI και brent είχαν καταγράψει τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες στην ιστορία τους, χάνοντας το 32,3% και το 23,7% της τιμής τους αντίστοιχα.