Νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street στην «αυγή» της προεδρίας Μπάιντεν

Νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street στην «αυγή» της προεδρίας Μπάιντεν

Σε θετικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφοντας ενδοσυνεδριάκα νέα ιστορικά υψηλά στην πρώτη μέρα της αγοράς μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, με τον κλάδο της τεχνολογίας να ηγείται των κερδών λαμβάνοντας ώθηση από την Apple.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παρόλο που άνοιξε σε αρνητικό έδαφος στην πορεία πέρασε σε θετικό πρόσημο και σημειώνει οριακά κέρδη 0,12% με τα οποία διευρύνει το ρεκόρ του στις 31.230 μονάδες.

Ίδια πορεία ακολουθεί και ο διευρυμένος S&P 500, που αφότου άλλαξε πρόσημο βρίσκεται στις 3.869 μονάδες μικρή άνοδο 0,2%, ενώ σταθερά ενισχύεται ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει άνοδο 0,6% στο νέο ιστορικό υψηλό των13.539 μονάδων.

Σημαντική ώθηση στη συνεδρίαση σήμερα δίνει η μετοχή της Apple που πραγματοποιεί ράλι 3,1% αφότου κορυφαία αναλύτρια της Morgan Stanley ανέφερε ότι αναμένει αποτελέσματα ρεκόρ 4ου τριμήνου από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Η αισιοδοξία για τους γίγαντες της τεχνολογίας είναι γενικότερα διάχυτη αυτή την περίοδο, με τις Apple, Microsoft και Facebook να έχουν δει όλες τους τίτλους τους να ενισχύονται άνω του 5% την τελευταία εβδομάδα ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους. 

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες 3,8% καταγράφει ο τίτλος της United Airlines, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της αεροπορικής εταιρείας, που προειδοποίησε πως η μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Στα μάκρο της ημέρας, καλύτερες των αναμενόμενων ήταν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι νέες αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, την στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έναν δεύτερο διαδοχικό μήνα με απώλειες θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 26.000 στις 900.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 910.000 αιτήσεις.

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε την απώλεια 140.000 θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, καθώς η πανδημία προκαλεί αναστάτωση σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και γυμναστήρια, μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης πολλών εργαζομένων και οδηγώντας άλλους στην ανεργία.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταφέρει με το «καλημέρα» να κερδίσει τις αγορές καθώς στο διάστημα των 11 εβδομάδων που μεσολάβησαν από το βράδυ των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου έως το κλείσιμο της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 14,3% που είναι το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ εκλογών και ορκωμοσίας στην ιστορία.

Συγκριτικά, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και έως την ορκωμοσία του, ο S&P 500 είχε ενισχυθεί κατά 6,16% ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι μεταξύ εκλογών και ορκωμοσίας είχε σημειωθεί το μακρινό 1928, όταν κέρδισε τις εκλογές ο Ρεπουμπλικάνος, Χέρμπερτ Χούβερ, με τα κέρδη του S&P 500 στο 13,3%.