Νέα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Με νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια συνεδρίαση που κατέγραψαν μικρά κέρδη.

Οι επενδυτές ξεπέρασαν την απογοήτευση από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ καθώς μέσα στον Νοέμβριο προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία 245.000 θέσεις εργασίας, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν επιπλέον 440.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,83% ή 248 μονάδες και έκλεισε στις 30.218 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,7% ή 87 μονάδες στις 12.464 μονάδες. Ο S&P 500 k;erdise 0,88% ή 32 μονάδες και έκλεισε στις 3.699 μονάδες.

Σημειώνεται ότι  μικρή μείωση κατά 0,2% σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 6,7%, ποσοστό ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στα 63,1 δισ. δολάρια από 62,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 64,8 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο Κογκρέσο όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας $900 δισ. το οποίο μπορεί να ψηφιστεί ακόμα και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών συνεχίζονται, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ Μιτς Μακόνελ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας «βρίσκονται σε καλό δρόμο». 

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία, ένας συμβιβασμός φαίνεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι σε μια από τις λίγες φορές κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς που φάνηκε αισιόδοξος. 

Ο Μακόνελ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί το σχέδιο μέτρων κατά της πανδημίας να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες στις 11 Δεκεμβρίου.

Από τα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε  0,9% στα 46,05 δολάρια το βαρέλι που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο ενώ ο χρυσός κατέγραψε οριακές απώλειες στα 1840 δολάρια ανά ουγγιά.