7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα ιστορικά ρεκόρ για τον Dow Jones

Νέα ιστορικά ρεκόρ για τον Dow Jones

Με μικρές μεταβολές και μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν και σήμερα τις συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να συνεχίζει την ανοδική πορεία σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θορύβησαν τους επενδυτές όσο ενδεχομένως να ανέμεναν μετά τις διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. 

Συγκεκριμένα με μειωμένους ρυθμούς κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ο οποίος υπήρξε εναρμονισμένος ουσιαστικά με τις εκτιμήσεις στο 0,5% σε μηνιαία βάση και στο +5,4% σε ετήσια.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 4,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, κινούμενος πολύ χαμηλότερα από το +0,9% του Ιουνίου αλλά ελαφρώς καλύτερα έναντι και των εκτιμήσεων στο +0,4%.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,62% ή 220 μονάδες στις 35.484 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,16% στις 14.765 μονάδες. Ο S&P κέρδισε 0,25% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4,447 μονάδες. 

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θέση που έχει εκφράσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και ότι πως οι τιμές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς για πολύ καιρό ακόμα.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον ρυθμό του πληθωρισμού να μετριάζεται από μήνα σε μήνα, κάτι που υποστηρίζει τη θέση ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές και σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικ Λόουενγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στην E*TRADE Financial.

Στην αγορά πετρελαίου, ανοδικά κινήθηκαν με το αργό τύπου WTI παραδόσεως Σεπτεμβρίου να ενισχύεται κατά 96 σεντς ή 1,4% στα 69,25 δολάρια  ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 81 σεντς ή 1,2% και έκλεισε στα 71,44 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.